Egyetlen felelőtlen ember miatt kell szigorítani Tajvanon

Egyetlen felelőtlen ember miatt kell szigorítani Tajvanon

Koronavírus – Tajvan (Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorítanak Tajvanon, miután április 12-e óta kedden először azonosítottak országon belül megfertőződött beteget – írja a The Guardian. Szerdára máris hat újabb fertőzést regisztráltak, ami aggodalomra ad okot, sokan máris újra maszkot kezdtek hordani az utcán, és megjelentek a kézfertőtlenítők a boltok ajtajában.

A szigetország eddig példásan védekezett, keddig mindössze 770 esetük volt a koronavírus-járvány kitörése óta, és csak heten haltak bele a betegségbe. Az életük is eddig többé-kevésbé normális mederben zajlott, nem volt szükség lezárásokra, kijárási korlátozásokra, csak a turisták tűntek el. 

A 253 vírusmentes nap egy pilóta miatt ért véget: a hatóságok először egy harmincas éveiben járó nőről derítették ki, hogy fertőzött, aki viszont a barátjától, egy új-zélandi születési pilótától kaphatta el. A pilóta az Egyesült Államok és Tajvan között ingázott, és már vírushordozóként érkezett Tajpejbe, de ezt nem vallotta be a hatóságoknak. Ezért egyébként 300 ezer tajvani dollár (több mint hárommillió forint) büntetést kaphat. Az EVA Air légitársaság pedig fontolgatja, hogy kirúgja a renitens kapitányt, aki egyébként egész úton köhögött, ám nem viselt maszkot, miközben a két segédpilóta is ott ült a fülkében. A Reuters tudósítása szerint az EVA nyilvánosan bocsánatot kért a tajvaniaktól alkalmazottja felelőtlensége miatt.

A szigetországban óriási a felháborodás, főleg, hogy a pilóta fertőzöttként több nyilvános helyen, például áruházban is megfordult. Tajvanon nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a külföldről beutazókra, akiknek két hetet szigorú karanténban kell tölteniük egy hatóság által kijelölt helyen. Ám épp a pilótákra nem vonatkozott eddig ez a szabályozás, minden külföldi út után csak három napra kellett karanténba menniük. A történtek után ezt 14 napra emelték.

A tajvani hatóságok szigorítanak a távolságtartási szabályokon is, nem szabad állóhelyeket árusítani a különböző rendezvényeken, a vendégeknek pedig végig maszkot kell viselniük és nem ehetnek. A kormány azt javasolja a tajvaniaknak, hogy az új esztendőt lehetőleg otthon ünnepeljék.

Ugyanakkor Caj Ing-ven elnök nyugalomra intette az embereket, mondván, hogy a fertőzött nő egyéb kontaktjai egyelőre negatív teszteket produkáltak. A kontaktkutatás kiterjedtségét mutatja, hogy már 173 személyt azonosítottak, akikkel a pilóta barátnője kapcsolatba került, közülük 170-en negatív tesztet produkáltak, háromnál még várnak az eredményre.