Együtt döntené meg az ellenzék az illiberális vezető harmincéves uralmát

Együtt döntené meg az ellenzék az illiberális vezető harmincéves uralmát

Milo Dukanovic montenegrói elnök (Fotó: Reuters/Carlo Allegri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedi megoldást választott az erősen megosztott montenegrói ellenzék, hogy megtörje Milo Djukanovic elnök pártjának uralmát. A kis ellenzéki pártok most két nagy blokkban indulnak az augusztus 30-i parlamenti választáson, amivel azt remélik, hogy a harminc éve hol a miniszterelnöki, hol az államfői székben ülő Djukanovicot végre nyugdíjba küldhetik.

Mint ismert, a múlt évben hatalmas tüntetésekre került sor a balkáni miniállamban, miután egy korábbi oligarcha, Dusko Knezevic korrupcióval, hivatali visszaéléssel és kétes ügyletek lebonyolításával vádolta meg az elnököt, illetve az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS). Knezevicet a vádak elhangzása és a bizonyítékok bemutatása után el akarták fogni, azonban kiderült, hogy külföldön tartózkodik, így pénzmosás, adócsalás és zsarolás miatt nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezték ellene.

Ám ennél is fontosabb, hogy mindezek után soha nem látott tüntetések kezdődtek Montenegróban, így sokan arra számítottak, hogy el tudják érni a kormány lemondását. Végül azonban nem történt semmiféle változás: a tüntetők elfáradtak, a kormány pedig maradt. A demonstrációk sikertelenségét akkor több elemző is az ellenzék széttagoltságának tulajdonította, amire úgy látszik, csak mostanra sikerült gyógyszer találni.

A két ellenzéki blokk közül az egyiket Zdravko Krivokapic, a Montenegrói Egyetem gépészeti karának professzora vezeti, a pénteki megállapodás szerint ennek a választási koalíciónak a Demokratikus Front, a Szocialista Néppárt, a Népi Mozgalom és az Igaz Montegengró a tagja. A másik blokkot viszont Aleksa Becic vezeti, aki a Demokratikus Montenegrót, a Demost, a PIR-t és az Új Baloldalt tudhatja maga mögött.

Milyen esélye van a két blokknak, hogy végre legyőzze Djukanovic DPS-ét? A mostani adatok szerint a két ellenzéki szövetségnek közel azonos a támogatottsága, azonban ennél is fontosabb, hogy végül melyikük mögé áll be a Szerb Pravoszláv Egyház (SPC). Ismert: Djukanovic az elmúlt évben heves támadást indított az SPC ellen, ami a Szerbiával való viszonyt is tovább rontotta. Az SPC viszont most könnyen visszavághat Djukanovicnak, mivel az eddigi tapasztalatok szerint óriási a befolyása a hívek körében.

Ezért most úgy néznek ki az erőviszonyok, hogy ha az ellenzék nem vét valamilyen különösen nagy hibát, akár a kormányt is leválthatják. Ám sokan attól tartanak, hogy Djukanovic, a balkáni illiberális vezér az utolsó pillanatokban még előhúzhat egy értékes kártyát.