Elhunyt az első koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Elhunyt az első koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtóinformációk szerint elhunyt egy koronavírussaé fertőzött személy Washington államban, így már az Egyesült Államokban is követelt halálos áldozatot a járvány. A halálesetet később Donald Trump elnök, előtte pedig az állam kormányzója, Jan Inslee is megerősítette.

A most életét vesztő személy egyébként nem az első amerikai állampolgár, aki elhunyt a kórban. Egy 60 éves férfi még december végén a járvány központjának és kiindulópontjának számító Vuhanban vesztett életét a fertőzésben.

WA Dept. of Health on Twitter

The Washington State Department of Health confirms the first U.S. death from COVID-19 has occurred here in the state of Washington. We will share more information at a media briefing today at 1pm. Information to watch via livestream will be shared here. #COVID19

Az NBC hírtelevízió információi szerint szombat reggelig 67 megbetegedést regisztráltak Amerikában. Az atlantai járványügyi központ, a CDC szerint közülük kilencen már felépültek, míg négy fő esetében egyelőre csak vélelmezik, hogy elkaphatták a kórt, azaz a helyben végzett tesztjük pozitív lett, viszont a CDC ezt még nem tudja megerősíteni.

A CNN hírtelevízió beszámolója szerint e négy esetben az az érdekes, hogy az elvileg megfertőződött személyek előtte nem utaztak semerre. Közülük két személy Kaliforniában betegedett meg. A vírust elkapók jó része egyébként a japán partjainál kikötött, majd Jokohamánál karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáró utasa volt.

Az Egyesült Államok élelmiszeripari és gyógyszerészeti ügyekben illetékes szakhatósága, az FDA jelezte, az egész országban növelik a szűrési kapacitásokat és a megfelelő felszerelés után engedélyezik a helyi laboroknak, hogy tesztjeik az ő szakhatósági ellenjegyzésük nélkül is hivatalosak legyenek. A CDC-t pedig megbízták azzal, hogy ilyen szűrőhelyeket alakítsanak ki.