Elmaradt a német kormányválság

Elmaradt a német kormányválság

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt berlini központjában 2021. szeptember 27-én, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első igazán kritikus napjait élte a héten a német kormánykoalíció. A szocdemek (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) vezetői vasárnap este ültek le tárgyalni, de 20 órányi egyezkedés után eredménytelenül álltak fel. Az ellentétek különösen a utóbbi két párt között voltak élesek: az FDP például a dugók mérséklésére autópályákat építene, erről viszont a Zöldek hallani sem akartak; ők a vasútépítés és a klíma védelme mellett érveltek.

Keddre új, 16 oldalas megállapodás született, olyan, amelyet a pártok egyaránt sikerként tálalhatnak – írta meg a Spiegel. A kormány gyorsabb tervezéssel és engedélyezéssel váltana ütemet: különösen a vasúti hálózat bővítését és korszerűsítését gyorsítanák. Egyes fontos közúti beruházásokat „közérdekből kiemelkedő” jelentőségűvé nyilvánítanának. Emellett az önkormányzatok nagyobb mozgásteret hagynának a szélerőművek engedélyezésére.

Címkék: Németország