Érlelődik a Zelenszkij-Putyin találkozó

Érlelődik a Zelenszkij-Putyin találkozó

A béketárgyalások második fordulója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Peszkov ezzel Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította, hogy Putyin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetések során azt mondta, hogy nem ellenzi a Zelenszkijjel történő találkozót.

Érdekes Peszkovnak ez az állítása annyiban, hogy Zelenszkij Ukrajna február 24-i lerohanása óta a sajtó előtt többször is személyes találkozóra invitálta Putyint, március 3-án még azt is mondta, hogy „találkozzunk, nem harapok!” Hivatalos válasz ezekre a javaslatokra sosem érkezett. Ehhez képest most az orosz szóvivő úgy emlékszik: „Többször elmondtuk, hogy senki sem zárta ki a Vlagyimir Putyin és a Zelenszkij elnök közötti találkozó lehetőségét.” 

Majd hozzátette: „De meg kell értenünk, hogy mi legyen ennek a találkozónak az eredménye, és hogy mit fognak megvitatni rajta”. – Ennek érdekében dolgoznak küldöttségek, amelyek közül a miénket (Vlagyimir) Megyinszkij (elnöki tanácsadó) vezeti. Még korai lenne az eredményekről beszélni – mondta a szóvivő. 

Az eddigi hírek szerint Peszkov valójában csak pénteken célzott először a legmagasabb szintű találkozó lehetőségére, állítólag azt mondta, hogy „nincs kizárva” egy találkozó az ukrán és az orosz elnök között. 

Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja, az alsóház külügyi bizottságának alelnöke is megerősítette az RT televíziónak, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely a személyes várakozása szerint „az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat”.

Szluckij szerint a dokumentumok aláírása nagyon fontos lenne a feszültség csökkentése érdekében és emberéleteket mentene meg.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatban úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó, ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt. Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette ebben a lehetséges minőségben.

Podoljak a CNN-nek elmondta, hogy számos javaslat van a tárgyalóasztalon, köztük politikai megoldási javaslattal, és ami a legfontosabb, katonai megállapodással is. – Úgy értem tűzszünet, egy tűzszünetre és csapatkivonásra vonatkozó javaslat – mondta Podoljak. Arról is beszélt, hogy jelenleg Oroszország és Ukrajna között folyamatosan videón keresztül zajlanak a tárgyalások, és több munkacsoport dolgozik az egyes megvitatandó kérdéseken.

A háború kitörése óta az orosz és az ukrán delegáció eddig háromszor ült tárgyalóasztalhoz, ezeken ugyanakkor a legmagasabb politikai vezetők nem vettek részt. Tűzszünetben egyik alkalommal sem tudtak megállapodni, humanitárius folyosók léterehozásában ugyanakkor egyezség volt, bár a hírek szerint az oroszok ezeket is lőtték.

Csütörtökön volt az első magasszintű tárgyalás, a törökországi Antalyában talákozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A megbeszélés azonban itt sem hozott érdemi eredményt. 

Mihajlo Podoljak szerint a soron következő találkozó orosz tárgyalópartnerével március 14-én vagy 15-én lesz. Elmondása szerint a delegációk az ukrajnai pusztítások miatti kártérítésről is tárgyalnak majd. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!