Putyin pozitív elmozdulásokat lát az orosz-ukrán béketárgyalásokon

Putyin pozitív elmozdulásokat lát az orosz-ukrán béketárgyalásokon

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tanácsának moszkvai ülésén 2014. december 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

„Vannak bizonyos pozitív eltolódások az ukránokkal folytatott tárgyalásokn, az orosz tárgyalódelegáció legalábbis erről tájékoztatott engem” – mondta a BBC szerint Putyin a belarusz elnöknek. Ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy gyakorlatilag napi rendszerességgel folynak tárgyalások a felek között.

Az Oroszország elleni szankciók kérdésére is kitért az orosz elnök, és azt sugallta, hogy azok pozitív hatással lehetnek az országra: „Ezekben az időkben lehetőségünk nyílik arra, hogy megerősítsük gazdasági és technológiai szuverenitásunkat.”

A háború kitörése óta az orosz és az ukrán delegáció eddig háromszor ült tárgyalóasztalhoz, ezeken ugyanakkor a legmagasabb politikai vezetők nem vettek részt. Tűzszünetben egyik alkalommal sem tudtak megállapodni, humanitárius folyosók léterehozásában ugyanakkor egyezség volt. Bár a hírek szerint az oroszok ezeket is lőtték.

Csütörtökön volt az első olyan magasszintű tárgyalás, amelyről a közvélemény is tudott: a törökországi Antalyában talákozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A megbeszélés azonban itt sem hozott érdemi eredményt. Kuleba azt mondta, hogy Ukrajna nem adja meg magát, de kész a diplomáciai megoldások keresésére is. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország nem fogja akadályozni a maruipoli humantitárius folyosó működését, amit prioritásnak nevezett.

Lavrov is sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta el: emlékeztették Ukrajnát, hogy Oroszország már korábban ismertette a javaslatait. Ezek lényege, hogy a Krímet, illetve a két szakadár népköztársaságot Ukrajna is ismerje el Oroszország részeként, illetve maradjanak semlegesek, azaz ne akarjanak katonai szövetséghez csatlakozni. Ezen sem jutottak dűlőre a felek, csak arról tudtak megállapodni, hogy a jövőben is találkoznak még, hogy újabb tárgyalást folytassanak.

Biztató jel viszont, hogy a Sky News Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének közlése alapján arról írt, lehetséges egy találkozó Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között. Bár némi zavar volt akörül, hogyan fordítsák a szóvivő szavait, állítólag azt mondta, hogy „nincs kizárva” egy találkozó az ukrán és az orosz elnök között. Először azonban a békedelegációknak kell elvégezniük a feladat első részét. 

Pénteki percről percre közvetítésünket itt olvashatja a háborúról!