Jogállamiság: elkészült a levél, amelyet már csak postázni kellene a magyar kormánynak

Jogállamiság: elkészült a levél, amelyet már csak postázni kellene a magyar kormánynak

Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b), valamint Janez Jansa szlovén kormányfõ (b3), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j3) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2) részt vesz az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos találkozóján Brüsszelben, 2021. május 24-én (Fotó: MTI/Európai Tanács)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament négy pártfrakciója, az Európai Néppárt, a Zöldek, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a szociáldemokraták jogszakértői elemzést készítettek a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus Magyarországra vonatkozó alkalmazásával összefüggésben – közölték szerdán a pártcsoportok strasbourgi sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

A pártfrakciók képviselői elmondták: felkértek három, az ügyben szakértőnek számító jogászprofesszort, hogy fogalmazzák meg a jogállamisági mechanizmus elindításához szükséges hivatalos felszólító, a magyar kormánynak küldendő levelet.

A Hvg.hu arról írt, hogy az EP-képviselők által bemutatott levéltervezet három fő témában sorakoztatja fel az érveket amellett, hogy a jogállamiság módszeres leépítése hogyan veszélyezteti az EU pénzügyi érdekeit Magyarországon:
– Az uniós források felhasználásának átláthatatlansága, a rendszert átszövő korrupció,
– Az ügyészségi fellépés hiánya, mikor a csalások kivizsgálásáról és felelősségre vonásról van szó,
– Az uniós jognak érvényt szerző független bíróságok garanciájának hiánya.

Cseh Katalin, a Momentum uniós parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus – egy alapvető jogi eszköz, amely által az EU végre összekapcsolhatja az európai értékek tiszteletben tartását az uniós költségvetéssel”. Hangsúlyozta azonban hogy a „harc még nem ért véget, mert az Európai Bizottság nem használja ezt az eszközt annak ellenére, hogy az már ez év január 1-én hatályba lépett, és nyilvánvaló bizonyítékok vannak arra, hogy minél előbb alkalmazni kell Magyarország esetében”.

A képviselő szerint „a rendelet alkalmazása azért is sürgős, mert Magyarországon az uniós pénzek a miniszterelnök barátainak és családjának a zsebébe vándorolnak”.

Daniel Freund zöldpárti politikus nyilatkozatában arról beszélt, hogy az Európai Bizottság minden bizonnyal kötelezettszegési eljárást indít Magyarország ellen a nagy port kavaró, homofóbiával vádolt, eredetileg pedofiltörvénynek nevezett jogszabály miatt is, azonban ezek az intézkedések „nem fogják megállítani a magyar kormányt”.

Az EU-nak minél előbb cselekednie kell, mivel fennáll a kockázata annak, hogy a koronavírus utáni helyreállítási terv Magyarországnak szánt része nem oda kerül majd, ahova azt szánták – hívta fel a figyelmet Freund.

(MTI)