Ismét kisebbségbe került a magyar kormány az EP-ben

Ismét kisebbségbe került a magyar kormány az EP-ben

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem jogsértési eljárásokat és hosszadalmas meghallgatásokat, hanem a magyar kormány által felhasználható pénzek megvonását, felfüggesztését követelik az Európai Parlament meghatározó frakcióinak a tagjai. Az erről szóló vitában a magyar kormány mellé a Fidesz mellett csak néhány szélsőjobboldali képviselő állt.

A pedofilokat a melegekkel összemosó jogszabályról, illetve a Magyarország és Lengyelország ellen folyó hetes cikk szerint eljárásról tárgyaltak szerdán órákon keresztül az Európai Parlamentben. A vita elején a soros elnökséget ellátó Szlovénia képviseletében Anze Logar miniszter leszögezte, hogy az EU-ban nincs helye a homofóbiának, mert az EU minden állampolgára egyenlő, akik szabadon és megkülönböztetés-mentesen kell éljenek, és ezt biztosítják az uniós alapszerződések. Vera Jourova bizottsági alelnök felsorolta azokat az uniós szabályokat, amelyeket megsértett a magyar törvény. Kiemelte azt is, hogy a hátrányos megkülönböztetés felveti az uniós források felhasználásának veszélyét is. Ez arra utal, hogy akár ez a jogszabály is alkalmas lehet a jogállamisági mechanizmus beindítására, ehhez azonban arra is szükség van, hogy a magyar törvényről mindezt az Európai Bíróság is kimondja.

A vita során több, vállaltan meleg EP-képviselő is sérelmezte a hátrányos megkülönböztetést. – Amikor felébredek a barátnőm mellett reggel, és szeretett és hálát érzek, az vetődik fel bennem, hogy miért gyűlölik emberek azt, hogy mi szeretjük egymást – Terry Reintke német zöldpárti politikus. Az is elhangzott, hogy a fiataloknak joguk van az információkhoz, és ha úgy érzik, hogy ők mások, mint a többiek, akkor hozzá kell férniük a megfelelő ismeretekhez ahhoz, hogy tudják, minden rendben van velük és ugyanúgy lehetnek barátaik, mint másoknak. Moritz Körner például – bár meglehetősen felháborodott volt – nevetségesnek tartotta, hogy ő azért lesz meleg, mert a Netflixen melegekről szóló filmet néz, vagy az HBO-n egy meleg színész játszik el egy szerepet és ő ezt végignézi.

A magyar kormány védelmében felszólalók leggyakrabban azt mondták, hogy akik bírálják ezt a törvényt, azok nem is olvasták a szövegét. Jörg Meuthen, az Identitás és Demokrácia politikusa szerint a törvény senkit sem diszkriminál, nem homofób, nem gyűlölettel teli, hanem a gyerekeket védi. – Hagyják abba, hogy összevissza beszélnek róla – tanácsolta a többieknek.

Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: a magyar törvény a gyermekek védelmét biztosítja. Azt, hogy a gyermekek nevelésével kapcsolatos döntések a szülők kezében maradjanak, és ne lehessen öncélú szexuális propagandának kitenni őket. – Minden más, ami ennek kapcsán elhangzik, az hazugság – mondta. Hozzátette azt is, hogy Magyarországon mindenki úgy él, ahogyan szeretne. – A mindenféle szexuális kisebbségeket képviselő szervezetek korlátlanul működnek, de semmi keresnivalójuk sincs az óvodákban és az iskolákban – fogalmazott. Egy másik fideszes képviselő, Győri Enikő arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal rögtönítélő bírósággá változtatta a Parlamentet. – Szokjanak hozzá, hogy Európa nem csak az önöké. Mi nem akarjuk megmondani önöknek, hogy hogyan éljenek és hogyan neveljék a gyerekeiket. De önök sem mondhatják ezt meg nekünk – mondta Győri Enikő. A KNDP-s Hölvényi György azzal érvelt, hogy a matematikatanításhoz is tanári képesítés kell, a szexuális nevelést sem lehet aktivistákra bízni. Leszögezte: ha a törvény támadná a homoszexuálisok jogait, elsőként lépne fel ellene.

Ezzel szemben Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, hogy „ebben a teremben nincs senki, aki a magyarok ellen szólalna fel, vagy összeesküvést szervezne Magyarország ellen, bármit is hazudozik erről Orbán Viktor”. Szerinte „Magyarországot foglyul ejtette egy velejéig korrupt politikus, ezért az Európai Bizottságnak és a Tanácsnak be kell fejezni Orbán Viktor és családtagjai, illetve oligarchái finanszírozását”.

Donáth Anna momentumos képviselő is cselekvésre szólított fel, mert „miközben Európa vitázik és tétovázik, Orbán Viktor kínai egyetemet hoz az országba, koncesszióban árulja ki az autópályákat, közben megoszt és gyűlöletet kelt magyarok és magyarok között”.

A vita végén egyébként Vera Jourova cáfolta azt a hírt, amely szerint az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar helyreállítási terv értékelését. Jourova arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervekről szóló döntést a tagállamok jogosultak meghozni.

A képviselők csütörtökön egy állásfoglalást fogadnak majd el Magyarország kapcsán. Ez egy politikai nyilatkozat lesz, amelyben a jelenlegi változat szerint arra szólítják fel a tagállamokat, hogy függesszék fel az uniós források finanszírozását, amíg Magyarország nem garantálja az emberi jogok tiszteletben tartását.