Egyre több magyar támogatja az euró bevezetését

Egyre több magyar támogatja az euró bevezetését

Különböző címletű euróbankjegyek (Fotó: Markus Spiske/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az euró bevezetését széles körben támogatja azoknak a tagállamoknak a lakossága, amelyek még nem tértek át a közös valutára. A felmérés szerint a magyarok több mint kétharmada bevezetné az eurót – ismerteti az Eurobarométer legfrissebb felmérésének eredményeit a Portfólió.

Hét tagállamban, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Svédországban vizsgálták a közös valuta bevezetésével kapcsolatos hajlandóságot. Összességében a válaszadók 57 százaléka támogatja az euró bevezetését a hazájában.

A közös valutát támogatók aránya Romániában (75 százalék) és Magyarországon (69 százalék) a legmagasabb. A magyarországi adatok azt jelzik, hogy a támogatók aránya 3 százalékponttal nőtt a tavalyi felmérés során mért arányhoz (66 százalék) képest, míg az euró bevezetését ellenző válaszadók aránya 31 százalékról 26 százalékra csökkent 2020 és 2021 között.

Miközben Magyarország egyelőre nem szándékozik bevezetni az eurót, Horvátországban már készülnek a közös fizetőeszköz használatára. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a napokban jelentette be, hogy Horvátország felkészült arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót az országban. Mint hozzátette, az euróövezetbe való belépés olyan kötelezettség, amelyet Horvátország az EU-csatlakozási szerződéssel vállalt, és számos előnnyel jár a horvát állampolgárok valamint a gazdaság számára.