Felére csökkent a gabonatermelés Ukrajnában

Felére csökkent a gabonatermelés Ukrajnában

Fotó: Unsplash/James Baltz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katasztrofális következményekkel járhat Európára nézve, hogy a felére csökkent Ukrajna gabonatermelése. A hírről a Bloomberg számolt be. Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, így a háború elhúzódásával fokozottabb élelmiszerhiány léphet fel Európában is.

A probléma, hogy az aknák gátolják a vetést a gabona- és napraforgóföldeken, továbbá a műtrágya- és üzemanyaghiány is súlyosbítja a helyzetet – derül ki a Hvg.hu szemléjéből. Az orosz haditengerészet ráadásul lezárta az ukrán kikötőket, így ezekről az exportszállítmányokat sem tudják elindítani. Vagy szárazföldön kell megpróbálkozni a szállítással, vagy helyben kell értékesíteni a termést, hozzájárulva a várhatóan 30-55 százalékos, különböző terményfajtáknál tapasztalható csökkenéshez.

A kukoricaexport 4,5 millió tonnával lehet kevesebb, így összesen 23 millió tonna jön majd össze, míg a búzaexport egymillió tonnával csökken majd a washingtoni agrárminisztérium előrejelzése szerint. A globális búzakészlet így nagyjából 278 millió tonnát tehet majd ki.

Az ukrán kormány szerint huszonöt százalékkal csökkenhet idén a vetés területe, ez ráadásul a legnagyobb gabonaexport-cég vezetője szerint még optimista becslésnek számít. A háború miatt pedig már most az egekben vannak az élelmiszerárak a világpiacon. A szankciók miatt pedig a műtrágyapiacon is hatalmas a hiány, hiszen kiestek a korábban Oroszországból és Belaruszból érkező szállítmányok.

A háború kitörése óta a búza ára átlagosan 21 százalékkal nőtt, az árpáé harminchárommal, néhány műtrágyáé pedig egyenesen negyvennel. A rizs ára viszont egyelőre nem emelkedik a világpiacon.