Felgyújtotta magát egy szíriai kurd az ENSZ menekültügyi irodája előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felgyújtotta magát egy harmincas éveiben járó szíriai kurd férfi az ENSZ menekültügyi irodája előtt szerdán, Genfben. Viszonylag gyorsan eloltották az égő ruháját, majd kórházba szállították – jelentett az esetről a Reuters.

A németországi lakóhellyel rendelkező férfit helikopterrel a Lausanne-i egyetemi kórház speciális égési részlegébe szállították, ahol megkezdték kezelését – közölte a genfi ​​rendőrség szóvivője, Silvain Guillaume-Gentil. – Bár állapota miatt nem lehetett megkérdezni, mi motiválta tettét, feltehetően a jelenlegi politikai szituáció – közölte.

Ismert, hogy Törökország október 9-én támadást indított Észak-Szíriában, hogy kiszorítsák a kurdokat a térségből. Az akciónak igen sok civil áldozata és sebesültje van.

– Megrázott minket és nagyon sajnáljuk, hogy ilyen önáldozatra sor kerülhetett a genfi főhadiszállás előtt – nyilatkozta az eset kapcsán Andrej Mahecic, az ENSZ menekültügyi főbiztosának (UNHCR) szóvivője. – A férfi, miután felgyújtotta magát, be akart hatolni irodáinkba, de a biztonság szolgálat ezt megakadályozta, majd eloltották a lángokat. Reméljük sikeresen felépül a férfi – mondta.

A tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok Észak-Szíriában, a törökök állítólag kórházat ágyúztak | Magyar Hang

A csütörtöki megállapodás értelmében Törökország öt napra leállítja offenzíváját, hogy a kurdok kivonulhassanak a térségből. Pénteken mégis fegyverropogás hallatszott, és sűrű füst szállt fel a régióban.