Gázolt, majd diplomáciai mentességével meglógott az országból

Gázolt, majd diplomáciai mentességével meglógott az országból

A crougthoni katonai reptér, ahol a halálos kimenetelű baleset történt (Fotó: David Luther Thomas/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási felháborodást keltett az Egyesült Királyságban az a gázolási ügy, amely még augusztus végén történt a közép-angliai Crougthon faluban, a brit királyi légierő állomásánál, melyet az amerikai légierő ellenőriz. A tragikus esemény úgy következett be, hogy egy amerikai diplomata felesége, Anne Sacoolas az autójával a menetiránnyal szemben közlekedett, így halálra gázolta a 19 éves Harry Dunnt, aki a motorkerékpárjával szabályosan közlekedett.

A diplomatafeleség – aki egyes hírek szerint ráadásul nem egy szimpla diplomata, hanem egy hírszerző felesége – ugyan biztosította a rendőrséget, hogy a közeljövőben az országban marad, mégsem várta meg a jogi eljárást, inkább visszatért hazájába. A felháborodást csak növelte, hogy a hétvégén elutasították azt a kérelmet, amelyet Sacoolas diplomáciai mentességének felfüggesztéséért adott be a rendőrség.

Ezért mostanra Boris Johnson brit miniszterelnöknek is meg kellett szólalnia, aki hétfőn jelezte: beszélni fog az Egyesült Államok nagykövetével, Woody Johnsonnal és ha szükséges, akár Donald Trump elnökkel is. A politikus szerint nem helyes arra használni a diplomáciai mentesség intézményét, hogy valaki elkerülje a felelősségre vonást, egyben kifejezte reményét, hogy Sacoolas visszatér az országba. Harry Dunn családja örömmel fogadta a hírt, hogy Boris Johnson segít nekik és megnevezte a gázoló diplomatafeleséget.

Meghalt a diplomata, aki leleplezte ifjabb Bushék Irakról elhintett hazugságát | Magyar Hang

Joseph Wilson 69 éves volt. Ő és akkori felesége, Valerie Plame nagy árat fizetett a 2003-as szókimondásért.

A diplomáciai mentesség intézményét még az 1961-es bécsi egyezmény rögzítette, melynek értelmében a diplomáciai képviselő személye sérthetetlen, a letartóztatás vagy őrizetbevétel semmiféle formája sem alkalmazható ellene. A fogadó állam illő tisztelettel bánik vele és minden megfelelő intézkedést megtesz a személye, szabadsága és méltósága bármely sérelmének megakadályozására. Másrészt azt is jelenti, hogy a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntető joghatósága alól.

A diplomáciai képviselő ezen túl a fogadó állam polgári és államigazgatási joghatósága alól is mentes. A CNN az ügyben megkereste az Egyesült Államok külügyminisztériumát, ahol közölték: a diplomáciai mentességet ritkán függesztik fel, ilyen esetekben magasabb szinten gondosan mérlegelik azt, figyelembe véve az ilyen döntések globális hatását.