Háborús bűnöket vizsgálna? Inkább be sem engedjük!

Háborús bűnöket vizsgálna? Inkább be sem engedjük!

Az amerikai különleges erők katonái egy C-160 Transall csapatszállítóra várnak a NATO-erőkkel közös Emerald Warrior 18 hadgyakorlaton 2018. március elsején a floridai Hurlburt Field légibázison (Fotó: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Michael Battles)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben legutóbb még az keltett visszhangot, hogy a fegyverkereskedelemmel vádolt oroszokat nem az Egyesült Államoknak adtunk ki, úgy tűnik, a tengerentúlon sem tartják olyan fontosnak az általuk elkövetett bűnük feltárását. Erre utal legalábbis, hogy a BBC cikke szerint megtagadták a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Fatou Bensouda beutazását az országba. Az amerikai külügyminiszter ráadásul korábban egyértelművé is tette, hogy visszavonhatják a vízumát annak, aki hasonló ügyek miatt szeretne hozzájuk érkezni. Bensouda az amerikai erők és szövetségeseik által Afganisztánban elkövetett háborús bűnöket vizsgálná. Hivatala leszögezte, hogy továbbra is „félelem és részrehajlás nélkül” fogja végezni feladatát.

– Eltökéltek vagyunk, hogy további lépéseket tegyünk, például gazdasági szankciókat alkalmazzunk, amennyiben a Nemzetközi Büntetőbíróság nem változtat a gyakorlatán – szögezte le Mike Pompeo. Szerinte aki a szóban forgó vizsgálatban érintett, számolnia kell azzal, hogy megtagadhatják a beutazási kérelmét.

Az ICC 2016-os jelentése szerint megalapozott a gyanú rá, hogy az amerikaiak kínozták az általuk fogva tartottakat a CIA titkos afganisztáni bázisain. Hasonló megállapításokra jutott egyébként annak idején John McCain is, akinek vizsgálódását szintén igyekezték ellehetetleníteni. Erről hosszabban írt az egykori arizonai republikánus szenátor a The Restless Wave című memoárjában.

Az Egyesült Államok a 2002-es megalakítása óta kritikus a Nemzetközi Büntetőbírósággal, és nem is csatlakozott hozzá. Ugyanakkor 123 másik állam, köztük az Egyesült Királyság is ratifikálta az ICC létrehozásával kapcsolatos ENSZ-egyezményt. A távol maradók közt van még Kína, India és Oroszország is.ű

Szuverenitás mint politikai termék | Magyar Hang

A magyar–amerikai védelmi együttműködés nagy pofon az önrendelkezés feltétlen híveinek.

Az ügy, illetve az, ahogy ezt, már az amerikai katonák felelősségre vonhatóságát az amerikai fél kezeli, már azért is fontos, hiszen, ebből arra is lehet következtetni, mi történhet akkor, ha egy amerikai katona akár más típusú bűncselekményt követ el például egy szövetséges NATO-tagállam területén. Mert amerikaiak által kötött kétoldalú államközi szerződések értelmében az amerikai katonák ellen a legtöbb esetben nem a bűncselekmény elkövetésének helyszínén, hanem az Egyesült Államokban lehetne – amerikai jogszabályok alapján – bírósági eljárást lefolytatni.