Harminc éve nem látott győzelmet aratott Boris Johnson, a britek január végéig kiléphetnek az EU-ból

Harminc éve nem látott győzelmet aratott Boris Johnson, a britek január végéig kiléphetnek az EU-ból

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a várakozásoknál is jóval nagyobb, több mint három évtizede nem látott győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt az Egyesült Királyság csütörtöki előre hozott parlamenti választásán a majdnem végleges adatok szerint. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor története egyik legnagyobb vereségét könyvelhette el.

Az MTI tájékoztatása szerint a 650 egyéni választókerület péntek délelőttig feldolgozott 649 eredménye alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 364 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban. A Konzervatív Párt parlamenti frakciója így 47 fővel gyarapodott, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

A konzervatívok az 1987-es választás óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi konzervatív frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Kényelmes többséget jósolnak Boris Johnsonéknak | Magyar Hang

Négy éven belül, 2015 és 2017 után 2019. december 12-én újabb parlamenti választást tartanak Nagy-Britanniában. Így a szavazás közeledtével összefoglaltuk, milyen témák dominálták a kampányt, és milyen esélyekkel vágnak neki a pártok a csütörtöki napnak. Az előre hozott választást a Boris Johnson miniszterelnök által Brüsszelből „hazahozott" kilépési megegyezése körüli huzavona hozta maga után.

Boris Johsnon péntek délelőtti, győzelmi beszédében közölte: a konzervatív párti kormány arra kapott felhatalmazást a választóktól, hogy a jelenleg érvényes határnapig, vagyis január 31-ig „minden további nélkül” léptesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Hangsúlyozta, a kilépésről döntő 2016-os népszavazás óta eltelt három és fél évet a politikusok „a vitákra, sőt a vitákról szóló vitákra pocsékolták el”, de ő most véget vet „ennek a képtelenségnek”. Megerősítette ugyanakkor, hogy a konzervatív kormány az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) rendkívüli mértékű fejlesztését tekinti elsődleges feladatának, és választási ígéreteinek megfelelően 50 ezerrel növeli a kórházi szakápolói személyzet létszámát, hatezerrel a körzeti orvosok állományát és felépít negyven új kórházat.

A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra csökkent, ami több mint nyolc évtized legrosszabb eredményét jelenti. Az 1935-ös parlamenti választásokon a Clement Attlee későbbi miniszterelnök vezette Munkáspárt 154 képviselői helyhez jutott; igaz, hogy akkor ez az eredmény jelentős javulásnak számított a párt addigi létszámához képest. Attlee vezetésével a Munkáspárt tíz évvel később, közvetlenül a II. világháború európai hadműveleteinek befejezése után hatalmas vereséget mért a Winston Churchill akkori miniszterelnök vezette konzervatívokra.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye pénteken összeállított gyorselemzésében közölte: a Munkáspárt ilyen mértékű visszaesése azt jelenti, hogy a konzervatívok könnyedén megnyerhetnek akár még két további – a brit választási törvény alapján egyenként ötévi kormányzati időszakra szóló – parlamenti választást. Az Eurasia szakértői szerint a Konzervatív Párt győzelme azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból.

Az elemzők szerint a megszerzett többség miatt Boris Johnson kiszabadult a legbefolyásosabb keményvonalas brexitpárti konzervatív frakciócsoport, a 20 fős European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) „fogságából”, és egyedül dönthet róla, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val.

„Komoly veszélyben forog a brit unió" | Magyar Hang

A helyzet szinte óráról órára változik, jelen pillanatban úgy tűnik, a brit kormány további halasztás kért és kapott az Európai Uniótól. Ez azt jelenti, hogy - a brit miniszterelnök, Boris Johnson minden fogadkozása ellenére - egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a szigetország valóban ki fog lépni az EU-ból még ebben az évben.

Jeremy Corbyn pénteken bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a Munkáspártot, bár azt nem közölte, hogy mikor távozik a párt éléről. Úgy fogalmazott: szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg lezajlik a történtek értékelési folyamata. Corbyn szerint a Labour választási programja rendkívül népszerű volt és reményt kínált, de a brexit annyira sarkította a választási vitát, hogy teljesen felülírta a politikai nézetek normális ütköztetésének lehetőségét, és ez is hozzájárult a Munkáspárt „mélységesen kiábrándító” választási eredményéhez.

Jól teljesített a csütörtöki választáson a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, s a brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek frakciólétszáma 13 fővel 48-ra bővült. Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt lesz, megelőzve a Liberális Demokratákat. A liberális párt a csaknem végleges adatok szerint 11 mandátumot szerzett, eggyel kevesebbet az eddiginél, és a párt vezetője, Jo Swinson elvesztette képviselői mandátumát. A politikus a The Guardian szerint pénteken lemondott tisztségéről.

Az SNP eredménye kapcsán ugyanakkor több szakértő is hangsúlyozta: újabb függetlenségi népszavazás jöhet Skóciában. A 2014-es referendumon a szavazók 55 százaléka a maradásra voksolt, most azonban újra megpróbálhatnak függetlenedni. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Euronews szerint úgy fogalmazott, Boris Johnson megkapta a felhatalmazást ahhoz, hogy Angliát kivezesse az EU-ból, de arra biztosan nem, hogy Skóciával is ugyanezt tegye. Hozzátette, a választási eredményekből egyértelműen látszik, a skótok a saját sorsukról akarnak dönteni.