Határozatban ítélte el az ENSZ közgyűlése az orosz „népszavazásokat” és az annexiót

Határozatban ítélte el az ENSZ közgyűlése az orosz „népszavazásokat” és az annexiót

Az ENSZ-közgyűlés ülésterme (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Közgyűlése 143 igen és 5 nem szavazattal megszavazta az Oroszországot elítélő újabb határozatát. 35 ország tartózkodott, köztük Kína és India. Nemmel Oroszország mellett Belarusz, Észak-Korea, Nicaragua és Szíria szavazott. A BBC megjegyzi, ez volt a legmagasabb szavazatarány Oroszország ellen az invázió elindítása óta. A dokumentum elítéli az Oroszország által támogatott úgynevezett népszavazásokat, és azok alapján négy ukrajnai régió elcsatolását. A határozati javaslatot 44, túlnyomóan európai ország, köztük Magyarország terjesztette az ENSZ Közgyűlése elé a múlt héten.

A szavazás után tartott rövid sajtótájékoztatón az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy a közgyűlés üzenete hangos és világos. Linda Thomas-Greenfield úgy fogalmazott: „függetlenül attól, kicsi vagy nagy, gazdag vagy szegény országról van-e szó, ha tagja az ENSZ-nek, akkor határai a sajátjai, amelyet a nemzetközi jog véd, és ezeket senki nem rajzolhatja át erő alkalmazásával”. A ENSZ közgyűlés határozati javaslatról szóló rendkívüli tanácskozásának hétfői ülésén a tagországok képviselői elutasították a titkos szavazásról szóló orosz indítványt.

Az ülésen Kőrösi Csaba, a közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ alapokmánya világosan fogalmaz; az agresszió illegális, ahogy törvénytelen megtámadni egy szomszédos országot, és illegális más országok területének elcsatolása is. Hozzátette, hogy politikai megoldást kell találni, nyitva kell tartani az ajtót a diplomáciának, a harcokat Oroszország és Ukrajna között le kell állítani. Emlékeztetett az ENSZ korábbi határozatára, amely szerint az orosz hadseregnek vissza kell vonulnia Oroszország nemzetközileg elismert határai mögé. A közgyűlési elnök kijelentette: az úgynevezett népszavazások nem nevezhetők az emberek akaratának az érintett régiókban.

A szerdán elfogadott ENSZ-határozat kimondja Ukrajna területi sérthetetlenségét, és felszólítja a világ országait arra, hogy tartózkodjanak elismerni az Oroszország által szervezett úgynevezett népszavazások eredményét.