Hatékonysági kételyek miatt újratesztelik az AstraZeneca vakcináját

Hatékonysági kételyek miatt újratesztelik az AstraZeneca vakcináját

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újrateszteli a koronavírus-vakcináját az AstraZeneca, mondta el a Bloombergnek a gyógyszerfejlesztő cég vezérigazgatója, Pascal Soriot. A Privátbankár cikke szerint a cégvezető jelezte, az újabb tesztkör már gyorsabb lesz, mert kevesebb tesztalanyt vonnak be. Soriot arról is beszélt, hogy szerinte ez nem fogja hátráltatni a szérum engedélyeztetését Nagy-Britanniában és az Európai Unióban.

Az újabb vizsgálatra azért van szükség, mert az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett szérum hatékonyságával kapcsolatosan egyre több a kétely. Az utolsó tesztkör nem végleges eredményei alapján átlagosan 70 százalékos a szer hatékonysága: egy al-tesztcsoportnak két teljes dózist adtak be belőle, egy másiknak pedig egy felet, majd szintén egy teljeset. Az előbbi hatékonysága 62 százalékos volt, az utóbbié pedig 90 százalékos.

A fejlesztők azonban elhallgatták, hogy a második csoport nem szándékosan, hanem adminisztrációs hiba folytán kapott elsőre fél dózist. Azt sem közölték, hogy ez a csoport csak 55 év alatti tesztalanyokat tartalmazott, és hogy ennek a csoport létszáma a kívánatosnál kisebb volt. Ezekre az amerikai Operation Warp Speed oltási program vezetője hívta fel a figyelmet, így nem csoda, hogy az AstraZeneca-Oxford vakcinájába vetett bizalom megrendült.

A második tesztkört az AstraZeneca már kizárólag a 90 százalékos hatékonyságúnak mért adagolással végzi el újra.