Orosz állami szervek a hűségükről faggatják telefonon a Hollandiában tanuló orosz diákokat

Orosz állami szervek a hűségükről faggatják telefonon a Hollandiában tanuló orosz diákokat

Amszterdam (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hollandiában élő orosz diákok fenyegető telefonhívásokat kaptak orosz állami szervektől, akik a hazájuk iránti hűségükről faggatják őket - írta hétfőn a Fiancieele Dagblad (FD) című holland lap a holland egyetemi szövetség (Universiteiten Nederland) jelentéseire hivatkozva.

A jelentést a holland oktatási minisztérium is megerősítette. Az FD szerint, a hívók azt szeretnék tudni a diákoktól, hogy támogatják-e az Ukrajna elleni háborút. Egy orosz nő a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy azután kapott telefonhívást, hogy egy ukrán zászlót tett közzé Facebook oldalán. „A hívó fél azt kérdezte, hogy Ukrajna mellett állok-e a háborúban. Barátságosan nyilvánult meg, de mégis megfélemlítőnek éreztem” – idézte a nőt a napilap.

Az egyetemi szövetség nem tudta megmondani, hány bejelentést kaptak az egyetemek a kéretlen hívásokról. A felsőoktatási intézmények nem hajlandók nyilatkozni az ügyben arra hivatkozva, hogy ez nem áll az érintettek érdekében.

A hírszerző szolgálatnak tudomása van hívásokról. A szervezet szóvivője azt mondta az FD-nek, hogy Hollandiában élő oroszok korlátozás nélkül hozzáférhetnek a médiához és kapcsolatba léphetnek oroszországi családtagjaikkal, ismerőseikkel. „Az orosz kormány nem tartja kívánatosnak az általuk közvetített kritikákat” – tette hozzá.

(MTI)