Zelenszkij: Oroszország az ukrán hadsereg fegyverszállítója lett

Zelenszkij: Oroszország az ukrán hadsereg fegyverszállítója lett

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz hadsereg már mostanra 80 harci repülőt és több száz tankot veszített el, a kilőtt orosz helikopterek száma pedig hamarosan eléri a százas nagyságrendet – ezt állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétfőről keddre virradó éjszaka elmondott újabb videóbeszédében.  A számokat persze fenntartásokkal kell kezelni, mindkét fél erősen eltérő statisztikákat közöl a veszteségekről.

Mint a The Guardian hírül adja, Zelenszkij azt is állította, hogy az orosz hadsereg a harcok eddigi 19 napjában több veszteséget szenvedett el, mint a két csecsen háborúban, Oroszország számára ez a háború már valóságos „rémálom” a sok veszteség miatt.

– Az orosz katonák annyi fegyvert és más eszközt hagytak hátra, hogy ma az orosz csapatok a hadseregünk fegyverszállítói lettek – tette hozzá. Az elnök az orosz katonáknak is üzent: „Az ukrán nép nevében esélyt adunk nektek. Esélyt a túlélésre. Ha megadjátok magatokat a csapatainknak, úgy bánunk veletek, ahogy az emberekkel kell: tisztességesen”.

Az ukrán elnök arra kérte a még meg nem támadott városok lakóit, tegyenek meg mindent, hogy a mindennapi élet is mehessen tovább.

Zelenszkij ezek mellett törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, amely szerint egy hónappal meghosszabbítják a jelenleg március 24-ig érvényes hadiállapotot. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!