Így mentik meg a kommunizmus nyugdíjasai a román kapitalizmust

Így mentik meg a kommunizmus nyugdíjasai a román kapitalizmust

Nicolae Ceausescu munkalátogatáson Pitestiben, a Dacia-gyárban 1968-ban, az első Dacia 1100-as modell elkészültekor (Fotó: fototeca.iiccr.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évtizedeken át a munkahelyek teremtése volt a legnagyobb gond Romániában – írja a Recorder.ro –, de most átestek a ló másik oldalára: félmillió betöltetlen munkahely várja a munkára jelentkezőket. Növekedik a gazdaság, de időközben sok millió román ment el Nyugatra dolgozni, és ez precedens nélküli munkaerőhiányt okoz az országban. A helyzet folyamatosan romlik, egy tanulmány becslése alapján 2023-ra 900 ezer betöltetlen állás lesz az országban!

A kormánynak nincs stratégiája a helyzet kezelésére, a bajban lévő vállalatok improvizálnak: Ázsiából hoznak kétkezi munkásokat. Egy másik megoldás a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása: a lap szerint idén tízezer nyugdíjast alkalmaztak újra legálisan – a feketén dolgozók számáról nincs hiteles adat. A román nyugdíjbiztosító tájékoztatása alapján azonban az országban már 158 ezer nyugdíjas dolgozik újra valamilyen formában. Eddig a szocializmust építették, aztán pihentek kicsit, most pedig megmentik a román kapitalizmust – fogalmaz a lap. 

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé | Magyar Hang

Egy érdekes videóban bemutatnak néhányat közülük. A bukaresti Stefan Paraschiv 18 éves kora óta dolgozik: előbb géplakatosként egy nagy üzemben, aztán nyugdíjba került, de kevés pénzt hozott neki a postás. – Ha van két kezed és lábad, nem kell kétségbeesni – mondta, és elment biztonsági őrnek egy gyorsétterembe. Érdekes helyzet: a hamburgerezőben a pultban a nagyon fiatal diákmunkások dolgoznak, másutt pedig a nyugdíjasok.  Egy hipermarket HR-vezetője pedig arról beszél, alkalmazottaik hét százaléka 65 év feletti, és nagyon megbízható kollégák: nem félnek a munkától, megtanultak közösségben dolgozni.

Criza forței de muncă readuce pensionarii la lucru

Bemutatnak egy bukaresti bútorkészítő műhelyt is, ahol az alkalmazottak átlagéletkora 55 év: a zömében idős munkások arról beszélnek, hogy Ceausescu alatt három váltásban dolgoztak, és most, hatvan-, hetvenévesen új szakmákat tanulnak, hogy kevéske nyugdíjukat ki tudják egészíteni.