Így működött a román NER

Így működött a román NER

Temesvár központja karácsony előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekesen ismerős világ bontakozik ki a román Korrupcióellenes Ügyészség, a DNA úgynevezett Aradi dossziéjából, amely azt tárta fel, hogyan működött a sokáig kormányzó szociáldemokrata PSD vidéki rendszere. A recept borzongatóan ismerős: pártkatonákat neveztek ki különféle közintézmények élére, akik aztán a fizetésük arányában adtak le pénzt a pártkasszába, és amikor tudtak, hozzájárultak a „pillanatnyi szükségletekhez” is. 

A G4media.ro román hírportál információja szerint a DNA három vidéki parlamenti képviselőt, Dorel Căprart, Florin Tripát és Ioan Chisăliță-t vizsgálja, de az ügyben több tucat más ember is érintett. Hivatali visszaélés, kenőpénzek adása és elfogadása, védelmi pénzek, állami állásokra kiírt versenyvizsgák megbugázása és korrupciós vádak sorakoznak a vádiratban, és az is, hogyan rúgtak ki egy iskolai tanfelügyelőt, mert az kritizálni merte a kormánypártot. Micsoda meglepetés, a tanfelügyelő főnöke is pártkatona volt. 

Az ügyben érintett a Temes megyei útvállalat, de több állami intézmény is, melynek élére politikai alapon neveztek ki embereket, akik aztán fizetésükből havi rendszerességgel „adót” fizettek a szociáldemokrata párt kasszájába. Voltak extra költségek is: amikor egy Japánból érkezett delegációt kellett a pártnak fogadni, három közintézmény igazgatójától fejenként száz-száz ezer forintnak megfelelő extra adományt kértek.

Ami szintén ismerős: az alaposnak és meggyőzőnek tűnő vádirat ellenére a bíróság döntése értelmében a politikusok és társaik szabadlábon védekezhetnek. 

Címkék: korrupció, Románia, DNA, PSD