Inkább a fiatalokat támadja a brazil vírusvariáns

Inkább a fiatalokat támadja a brazil vírusvariáns

Temetői dolgozók egy koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt ember koporsóját helyezik egy sírba a Sao Pauló-i Vila Formosa temetőben 2021.március 31-én. A halottak növekvő száma miatt a városban éjszaka is tartanak gyászszertartásokat. MTI/AP/Nelson Antoine

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre inkább a 40 évesnél fiatalabbakat támadja meg Brazíliában a koronavírus helyileg kialakult variánsa – áll a Brazil Intenzív Terápiás Orvosok szövetségének jelentésében, amelyet az MTI idézett.

A brazil kórházak intenzív részlegein immár 52 százalékos a 40 év alatti betegek aránya, ami 16,5 százalékos emelkedés decemberhez és februárhoz képest. A jelenségre csak találgatják a magyarázatot a szakértők. Az egyik feltételezett ok a vuhani alapvírustól eltérő, helyileg Manaus városában azonosított vírusvariáns lehet, amely úgy tűnik, hevesebben támadja a fiatalokat. További magyarázatul szolgálhat, hogy az idősebbek körében növekszik a beoltottság, és az, hogy a fiatalok kevésbé szigetelik el magukat, nem tartanak kellően a járványtól.

Jelenleg Brazília a világjárvány globális góca. A ragály miatt már egy hete naponta több mint négyezren halnak meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 350 ezret. A kórházakban nincs elég intenzív kezelést biztosító hely, és vannak, akik „üresedésre” várva halnak meg.

Kedden a koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány „újabb utasításig” felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával.