Ismét buszokkal érkeztek illegális bevándorlók Washingtonba a déli határról

Ismét buszokkal érkeztek illegális bevándorlók Washingtonba a déli határról

Venezuelai illegális bevándorlók a Massachusetts állambeli Martha's Vineyard-szigeten fekvő Edgartown St. Andrews episzkopális temploma előtt 2022. szeptember 15-én. Az illegális bevándorlást ellenző Ron DeSantis floridai kormányzó az előző nap két repülőgéppel utaztatott migránsokat a szigetre.
MTI/EPA/C. J. Gunther

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Illegális bevándorlókat szállítva újabb buszok érkeztek Washingtonba és New Yorkba az Egyesült Államok déli határáról szombaton. Az akciót egyes déli államok kormányzói szervezték figyelemfelhívásként, Kamala Harris alelnök viszont kötelességszegésnek nevezte.

A fővárosban, Washingtonban a busz mintegy 50 illegális bevándorlót közvetlenül Kamala Harris rezidenciájánál tett le, ők többségükben Venezuelából érkeztek. Humanitárius szervezetek alkalmazottai az érkezőket azonnal egy helyi menedékhelyre szállították.

New Yorkba szombaton reggel három busz érkezett Texasból illegális határátlépőkkel. Az állam kormányzóhelyettese a Fox News televízió adásában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok déli határánál szükséghelyzet alakult ki. Hozzátette, hogy ezt akarják jelezni a demokrata vezetőknek, és ezért még további buszokat indítanak útnak.

Mint az MTI írja, ezen a héten első alkalommal repülőkkel is érkeztek a keleti partra illegális bevándorlók, őket Ron DeSantis floridai kormányzó szervezésében utaztatták. Ötvenen az Egyesült Államok északkeleti partvidékéhez közeli, Massachusetts államhoz tartozó szigetre, Martha's Vineyardra érkeztek, amely közkedvelt pihenőhelye a demokrata elitnek: többek között Barack Obama korábbi elnök 12 millió dollárért vásárolt ingatlana is ott található. Az érkezőket a szűkös ellátási lehetőségekre hivatkozva pénteken átszállították a parti őrség szárazföldön található támaszpontjára.

DeSantis kormányzó pénteken Daytona Beachben, egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „ez még csak a kezdet”, és „minden pennyt” felhasználnak a 12 millió dollárból, amelyet Florida költségvetésében az illegális bevándorlók áttelepítésére különítettek el.

Kamala Harris a republikánusok figyelemfelhívó akciójával kapcsolatban egy pénteki interjúban azt mondta, hogy DeSantis és Greg Abbott texasi kormányzó kötelezettségszegést követ el, és játékot űz a migránsokkal.

A Fehér Ház szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy a republikánus kormányzók a demokrata irányítású városokba küldött migránsokat „személyes vagyontárgyukként” kezelik. Karinne Jean-Pierre politikai látványosságnak mondta az akciót, aminek egyetlen célja, hogy káoszt és megosztottságot teremtsen.

Alelnökként Kamala Harris feladata a határőrizet biztosítása, továbbá az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelése a kibocsátó országokban, többségében a közép-amerikai államokban. A déli határokon kialakult helyzettel kapcsolatban az alelnök múlt vasárnap egy televíziós interjúban kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ őrizete biztosított.

Texas kormányzója, valamint Arizona és legutóbb Florida állam vezetője az elmúlt hetekben több tucat buszt küldött New Yorkba, Washingtonba és Chicagóba. Az összesítések szerint mostanra átlépte a 10 ezret azon migránsok száma, akiket a déli határról figyelemfelhívásként utaztattak az északkeleti, magukat befogadó, menedékhelynek nevező városokba. Texas kormányzója, Greg Abbott azzal érvelt, hogy a vezetése alatt álló állam túlterhelt, a hatalomban ülőknek Washingtonban és New Yorkban szembesülniük kell a határválság valóságával.