Ismét kötelező lesz a szájmaszk Ausztriában

Ismét kötelező lesz a szájmaszk Ausztriában

Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban érkezik a koronavírus-járvány elleni védekezésről tartott bécsi sajtóértekezletre 2020. április 14-én (Fotó: MTI/AP/APA pool/Roland Schlager)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában – erről Sebastian Kurz kancellár beszélt vasárnap az Österreich című lapnak. „A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét” – jelentette ki az MTI által idézett Kurz. Hozzátette ugyanakkor, hogy „túl kevésnek” tartja ezt az óvintézkedést. A kancellár szerint minél hamarabb el kell indítani a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását a közelmúltban kedzte meg az egészségügyi minisztérium.

Az ország tartományait – a lavinajelző rendszerhez hasonlóan – zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el; a különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről. Kurz arról is beszélt: egészen addig együtt kell élni a vírussal, ameddig nem találják fel az ellenszeréül szolgáló oltóanyagot vagy gyógyszert. A kancellár leszögezte: annyi szabadságot szeretnénk adni az embereknek, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást szeretnénk bevezetni, amennyi feltétlenül szükséges.

– A fertőzések számának növekedéséről úgy vélekedett: a legtöbb eset egy regionális gócpontra vezethető vissza, ugyanakkor a fertőzésszám gyors növekedése a szájmaszkot bevezetésével, illetve a jelzőrendszer elindításával kerülhető el – tette hozzá. Az óvintézkedésekkel kapcsolatos részletekről várhatóan hétfőn döntenek. Az osztrák szövetségi hadsereg koronavírus-érzékelő kutyák kiképzését kezdi meg. A kábítószer-kereső kutyák mintájára képezik ki őket; feladatuk az lesz, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött személyeket.

Ausztriában eddig 19 655 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A betegség szövődményeibe 711-en haltak bele, 17 599-en időközben meggyógyultak. Míg péntektől szombatig 134-en fertőződtek meg, az utóbbi 24 órában 82 új esetet diagnosztizáltak. A legtöbben Felső-Ausztriában (33 fő) és Bécsben (22 fő) kapták el a koronavírust.

Horvátországban és Szlovéniában is mintha új erőre kapott volna a járvány

Közben nem csökkent a hétvégén Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. A testület jelentése szerint szombaton 92-vel nőtt és elérte a 4345-öt az új fertőzöttek száma. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 153-an vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1207.

Ahogy az MTI is emlékeztetett: Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztrálták az országban. Vili Beros egészségügyi miniszter most bejelentette: a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors PCR-tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. „A tesztek ára 1506 kunáról (valamivel több mint 70 ezer forint) 500-700 kunára (23-32 ezer forint) csökken” – hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 6-tal 1946-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így eggyel 112-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. A heti esetszámok miatt aggodalmuknak adtak hangot járványügyi szakemberek. A legtöbb fertőzöttet, 24-et, pénteken diagnosztizáltak az országban, de számuk a többi napon is elérte a közel húszat.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a POP-TV szombat esti adásában úgy fogalmazott: a jelenlegi járványhelyzet „határokat súrol”, gyorsan megfordulhat felfelé vagy lefelé. A szakember továbbá felszólított az előírt járványügyi intézkedések betartására.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Mindkét országban kötelező a szájmaszk viselése a legtöbb zárt helyen. Szlovénia ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

Ukrajnában is még mindig magas a napi fertőzésszám

A négy nap utáni magas, nyolcszáz fertőzöttnél is nagyobb növekmény után vasárnapra kicsit kevesebb, 731 új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, így az igazolt fertőzöttek száma 58 ezer 842-re emelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 109-et, a fővárosból, Kijevből pedig 87-et. A statisztikában a napi új fertőzöttek számát tekintve a harmadik helyre ezúttal a szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megye került 79 esettel.

A legtöbb halálesetet előző nap Kárpátaljáról jelentették, négyet. A megyében velük együtt már 152-en haltak bele a betegségbe. Az eddig regisztrált fertőzöttek száma Kárpátalján 4354, a gyógyultaké 1546.

Rekordmagasra nőtt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek a száma Csehországban is. A vasárnapi kora reggeli órákban 4764 fertőzött volt az országban, ami mintegy harminccal több, mint az április közepi eddigi rekord - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján közölt legújabb adatokból. Szombaton 113 új esetet regisztráltak a laboratóriumi vizsgálatok során, a napi növekedés immár ötödször egymás után újra meghaladja a száz esetet.

Csehországban árcius elsejétől, amikor a fertőzés megjelent, vasárnapig 13 855 személynél mutatták ki a Covid-19 betegséget, közülük 8733 már meggyógyult. A halálos áldozatok száma 358.