Izraeli légicsapásban halhatott meg egy magas rangú iráni parancsnok

Izraeli légicsapásban halhatott meg egy magas rangú iráni parancsnok

Képünk csak illusztráció! Megsérült lakóház Damaszkuszban 2024. február 21-én, miután izraeli rakétatámadás érte a szíriai főváros Kfar Szúsza negyedét. (MTI/EPA/Juszef Badaui)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael légicsapást mért Irán damaszkuszi konzulátusának egyik épületére: a hírek szerint az áldozatok között van egy magas rangú iráni katonai parancsnok is.

A 65 éves Mohamad Reza Zahedi tábornok Irán titkos katonai műveleteit felügyelte Szíriában és Libanonban – közölték iráni tisztviselők a The New York Times szerint. Ha igaz a hír, ő az egyik legmagasabb rangú iráni parancsnok, akit Izrael likvidált az évek óta tartó árnyékháborúban, amelynek során iráni katonai vezetőket és atomtudósokat gyilkoltak meg Iránban és Szíriában. Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a csapást, de négy izraeli tisztviselő az amerikai lapnak elismerte, hogy országa hajtotta végre a támadást, amelynek célpontja Zahedi tábornok volt.

Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter nyilatkozatában határozottan elítélte a támadást, és közölte, hogy beszélt szíriai kollégájával „a cionista rezsimnek az Iszlám Köztársaság damaszkuszi nagykövetségének konzuli részlege elleni támadásáról”. A csapás – a Forradalmi Gárda egyik iráni tagja szerint – egy titkos találkozót célzott meg, amelyen iráni hírszerzési tisztviselők és palesztin fegyveresek gyűltek össze, hogy megvitassák a gázai háborút. Az iráni tisztviselők között voltak a Qudsz Erők magas rangú parancsnokai és az Irán által felfegyverzett és finanszírozott palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres csoport vezetői is. Szíriai és iráni állami hírügynökségek arról számoltak be, hogy a hétfői csapásban több ember meghalt, és videofelvételeket sugároztak a romos épületről, a kiégett autók maradványairól, a széttört üvegekről és a földet borító törmelékekről.

Izraeli tisztviselők szerint az épület, amelyben a találkozó zajlott, nem diplomáciai iroda volt, hanem a Forradalmi Gárda főhadiszállása, így katonai célpontnak minősült, amely nem élvez olyan védelmet, mint maga a konzulátus. A szíriai védelmi minisztérium szerint a csapások helyi idő szerint délután 5 óra körül történtek, amikor izraeli vadászgépek a Golán-fennsíkról behatoltak Szíriába. Irán szíriai nagykövete, Hoszein Akbari az állami médiának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a konzulátus épületét két F-35-ös vadászgép támadta meg. – Erre a támadásra heves válaszunk lesz – mondta Akbari az iráni média szerint.

Címkék: Izrael, Irán, légicsapás