Luxusautó a bécsi magyar követségnél: megvan a tulajdonosa, de van még egy csavar

Luxusautó a bécsi magyar követségnél: megvan a tulajdonosa, de van még egy csavar

Aston Martin Vanquish (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk információi szerint egy vezető beosztású magyar diplomata nevén van az a diplomatarendszámú, közel 80 millió forint értékű Aston Martin Vanquish, melyet egy osztrák bulvárlap olvasója fotózott le. Bár a Külügyminisztérium azóta sem válaszolt lapunk kérdésére, a Magyar Hang arról értesült, hogy Perényi János volt bécsi nagykövet neve szerepel az autó papírjaiban, bár a luxusjárművet egy osztrák állampolgár használja. A diplomata mandátuma egyébként idén augusztusban járt le, azóta a nagyköveti tisztséget Nagy Andor látja el.

Bár nekünk nem, de az ATV-nek válaszolt a minisztérium: „A személygépkocsi nem a KKM tulajdona. A gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából" – írták.

A bécsi magyar nagykövetség különben egészen érdekes helye a magyar diplomáciának. Itt rögzítették öt éve azt a szürreális tévéinterjút, melyben osztrák humoristák viccelődtek a Szent Koronával, Szalay-Bobrovniczky Vince akkori nagykövet idétlen vihogása kíséretében. (A diplomata azóta a civilekkel való kapcsolattartást dirigálja a kormányban, helyettes államtitkári minőségben.)

Az osztrákok gúnyt űznek a Szent Koronából - Wir Staatskünstler

Három osztrák humorista gúnyt űz a Szent Koronából a bécsi magyar nagykövet jelenlétében. Wir Staatskünstler - 13/ 12/ 17, ORF1

Jelenleg is ezen a követségen dolgozik viszont Orbán Krisztina, a trafikpályázatok egyik értékelője. Róla a Népszabadság azt írta 2015 novemberében, hogy a hivatalos magyarázat szerint 2013 márciusában éjt nappallá téve dolgozott, ezért a dohánykereskedelemért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetői székéből a Hungaroring Zrt. igazgatósági tagjává nevezték ki. Azóta újabb pozícióval köszönték meg a szolgálatait: hiányos német nyelvtudása ellenére a bécsi magyar nagykövetség globális nyitásért felelős titkára.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetett a nagy értékű személygépkocsi a magyar diplomata tulajdonába, és ha az övé a jármű, akkor miért használja más. A nemzetközi gyakorlat szerint a diplomaták autói vám- és adómentesek, így akár még az is megeshet, hogy adóelkerülési szándék lehet a háttérben. Ez viszont nem magyarázat arra, hogy miért járhat egy osztrák üzletember magyar diplomáciai rendszámú autóval.