Jól szerepelt az időközi választáson merényletben elhunyt volt japán kormányfő pártja

Jól szerepelt az időközi választáson merényletben elhunyt volt japán kormányfő pártja

Szavazók adják le voksukat a szenátusi választásokon egy tokiói szavazóhelyiségben 2022. július 10-én. Az ázsiai szigetországban kezdődött szenátusi választások célja a felsőház felének megújítása (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Növelni fogja többségét a Japánt kormányzó jobboldali koalíció a parlament felsőházában az előrejelzések szerint – jelentette a Reuters hírügynökség. A kiírás szerint a 248-ból 125 felsőházi hely sorsáról dönthettek a japán választók két nappal azután, hogy a leghosszabb ideig (2006-2007 és 2012-2020 között) kormányzó miniszterelnök, a konzervatív Abe Sindzó ellen merényletet követtek el, amibe a politikus nem sokkal később belehalt.

Az NHK japán köztévé exit poll szerint úgy tűnik, a japánok továbbra is bizalmat szavaztak a nevével ellentétben konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) és a Komeito koalíciójának: a versenyeztetett 125 képviselői helyből 69-83 helyet szerezhetnek az eddigi 69 helyett. Egy másik, a Japan Today napilap által idézett Kyodo News megrendelte exit poll szerint is az LDP legalább 63 helyett szerzett meg a választásokon, így kényelmes többsége lesz a Tanácsok Házában. (Az LDP-nek korábban 111, a Komeitónak 28 képviselője volt a felsőházban.)