Abe Sinzó gyilkosa pokolgépet akart készíteni

Abe Sinzó gyilkosa pokolgépet akart készíteni

Abe Sinzó (安倍 晋三 , Shinzō Abe, Abe Shinzo) japán miniszterelnök. Forrás: Miniszterelnöki Hivatal, Japán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Japánban a néhány napja meggyilkolt miniszterelnök, Abe Sinzó pártja kényelmes győzelemre számíthat a vasárnapi választásokon, amelyet már eddig is „a demokrácia megmentéseként” harangoztak be.

Közben a rendőrség elismerte, hogy súlyos biztonsági mulasztások vezethettek a merénylethez. A gyilkost, a 41 éves Jamagami Tecuját elfogták a helyszínen, de még formálisan nem emeletek ellene vádat. A gyilkos elmondta a rendőröknek, hogy először pokolgépet akart készíteni, hogy azzal gyilkolja meg Abét Okajamában, de amikor látta a beléptetőrendszert, úgy döntött, hogy a bombát nem tudná bevinni.

A helyi rendőrfőnök elmondta, hogy tagadhatatlanul voltak problémák a biztosítással, és felelősséget vállal a történtekért. „Amikor megérkeztek az első hírek az incidensről, olyan bűntudatot és megbánást éreztem, amit 27 éves rendfenntartói pályafutásom során még soha” – mondta a rendőrkapitány, Onizuka Tomoaki.

Részvétét nyilvánította Kövér László, az Országgyűlés elnöke Abe Sindzó volt japán miniszterelnök meggyilkolása miatt. A házelnök Hoszoda Hirojukinak, a japán képviselőház elnökének küldött, az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében azt írta, mély megrendüléssel értesült arról, hogy "aljas merénylet következtében" életét vesztette Abe Sindzó, az ország volt miniszterelnöke.

Emlékeztetett arra, hogy Japánban tett 2016-os hivatalos látogatásán találkozott Abe Sindzóval, akiben nagyszerű, hosszú távú gondolkodású politikust ismert meg. Hangsúlyozta, hogy Abe Sindzó a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökként mindent megtett országa felemelkedéséért. "Halálával Japán egy kiemelkedő politikusát, Magyarország egy megértő jó barátját vesztette el" - írta Kövér László, az Országgyűlés nevében is részvétét nyilvánítva.

 

Címkék: Japán, Abe Sinzó