Két kábelt átvágtak, órákra megbénították a vonatforgalmat Németország északi részén

Két kábelt átvágtak, órákra megbénították a vonatforgalmat Németország északi részén

A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn egyik szupergyorsvonata a müncheni pályaudvaron (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szabotázsakció” miatt órákon át szünetelt a vonatközlekedés Észak-Németország nagy részében szombat délelőtt – jelentették be a helyi hatóságok. A német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn is erről tájékoztatott. A hvg.hu által is idézett közleményük szerint két helyszínen – Berlinnél és Észak-Rajna-Vesztfáliában – több olyan kábelt elvágtak, amelyek elengedhetetlenek a vonatok biztonságos közlekedéséhez. A leállás a szupergyorsvonatokra is vonatkozott, és egyes nemzetközi járatok sem tudtak menetrend szerint áthaladni az országon.

Volker Wissing közlekedési miniszter megerősítette, hogy minden bizonnyal bűncselekmény történt, a kábeleket szándékosan vágták át. A The Local hírportál német kiadása szerint a tárcavezető – aki előre megfontoltnak minősítette az akciót – arról beszélt, „egyértelmű, hogy ez egy célzott és szándékos akció volt”, ám az indíték „még nem ismert”.

A vizsgálatba a rendőrség is bekapcsolódott, a vasútvonalak felügyeletét megerősítették.