Kína ismét elutasította a WHO javaslatát, hogy tovább kutakodjanak a koronavírus eredetéről

Kína ismét elutasította a WHO javaslatát, hogy tovább kutakodjanak a koronavírus eredetéről

Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. A WHO nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői vizsgálódásaik előtt ebben a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína ismét elutasította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatát a koronavírus eredetét vizsgáló kutatás új szakaszáról pénteken – közölte internetes oldalán a kínai kormányzat hivatalos lapja, a Global Times. – Peking ezt azzal indokolta, hogy az új szakasz terve nem az év elején, a közép-kínai Vuhanban nemzetközi és kínai kutatók által közösen folytatott vizsgálat megállapításain alapul – olvasható az MTI által is idézett cikkben.

Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a Pekingben állomásozó külföldi diplomatáknak tartott eseményen elmondta: a kínai fél soha nem ellenezte a vírus eredetét kutató vizsgálatokat, sőt a kezdetektől támogatta és a továbbiakban is részt fog venni az ezt célzó tudományos munkában. „Kína azon lesz, hogy átültesse a gyakorlatba az országba látogató nemzetközi szakértők és kínai kollégáik közös javaslatait, különös tekintettel az eddig végzett kutatások kiegészítésére irányuló, további vizsgálatokra” – tette hozzá.

Ugyanakkor leszögezte: Kína elutasítja a koronavírus eredetvizsgálatának átpolitizálását. A kínai külügyminiszter-helyettes emlékeztetett: miközben a közös jelentésben a szakértők „rendkívül valószínűtlennek” ítélték, hogy a vírus laboratóriumból szabadult el, a WHO csütörtöki közlése szerint különös figyelmet fordítanak majd a „laboratórium-elméletre”. Miközben Kína határozottan elutasítja a vuhani laboratóriumot érő vádakat, hasonló állításokat fogalmaz meg a marylandi Fort Detrick katonai bázis egyik laboratóriumáról.

Ma Csao-hszü pénteken elmondta: már több mint 25 millió kínai internetfelhasználó írt alá egy nyílt levelet, amelyben arra kérik a WHO-t, hogy tartson vizsgálatot az amerikai laboratóriumban. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság egyik tisztségviselője azt mondta: a világ több pontján, például Olaszországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban találtak már bizonyítékot arra, hogy a koronavírus már 2019 végén jelen volt, így a jövőben Kínán kívül is folytatni kell a vírus eredetét célzó kutatásokat.

A koronavírus eredetének vizsgálatára az év elején Kínába látogató nemzetközi misszió (tagjai között 17 nemzetközi és 17 kínai szakértővel) nem jutott konkrét következtetésre, és négy lehetséges forgatókönyvet hagyott nyitva. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a vírus egy közvetítő faj révén terjedt át az emberre, elsőként valószínűleg 2019 őszén, a közép-kínai Vuhanban.

Címkék: WHO, Kína, vita, koronavírus