WHO: Újra kell vizsgálni a koronavírus eredetét

WHO: Újra kell vizsgálni a koronavírus eredetét

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb vizsgálatokat folytat majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus eredetére vonatkozóan – írta a Portfolió a Reuters cikke alapján. A WHO minden állam közreműködését kéri és egyúttal arra is kérte az országokat, hogy ne politizálják át a járvány eredetéről szóló kutatásokat, mert ezeknek nem az a szerepe, hogy megtalálják a „bűnöst”. Közlésük szerint egyébként Kína és több állam is írt a szervezetnek: azt állítják, hogy a koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló elméletek további kivizsgálást igényelnek.

Az újabb vizsgálatok magukban foglalják a 2019-es esetekről szóló adatok elemzését, és 2019 korábbi hónapjaiból származó mintákat is elemezni fognak, olyanokat, amelyek potenciálisan koronavírus-fertőzéshez köthetők. 

Csütörtökön derült ki, hogy az amerikai hírszerzés már elkészítette a Joe Biden által elrendelt jelentést a koronavírus eredetéről, amely jelenleg az előzetes felülvizsgálati eljárás alatt áll. Az első változatot ismerő források azt mondják, hogy a hírszerzők továbbra is két különböző elméleten osztoznak: az egyik arra utal, hogy a vírus a kínai Vuhanban található laboratóriumból származik, a másik pedig azt sugallja, hogy természetes úton került át állatokról az emberre. A jelentés a jelenlegi formájában nem okoz földcsuszamlást, „nem tartalmaz semmi túlságosan megrázó dolgot” – állítja az egyik forrás.