Elkészült az amerikai jelentés arról, hogyan szabadulhatott a világra a koronavírus

Elkészült az amerikai jelentés arról, hogyan szabadulhatott a világra a koronavírus

Joe Biden amerikai elnök kongresszusi országértékelő beszéde előtt, 2021. április 29-én (Fotó: Facebook/Joe Biden)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészítette az amerikai hírszerzés a Joe Biden által elrendelt jelentést a koronavírus eredetéről, amely jelenleg az előzetes felülvizsgálati eljárás alatt áll – írja a Hvg.hu a CNN cikke alapján.

Az első változatot ismerő források azt mondják, a hírszerzők továbbra is két különböző elméleten osztoznak: az egyik arra utal, hogy a vírus a kínai Vuhanban található laboratóriumból származik, a másik pedig azt sugallja, hogy természetes úton került át állatokról az emberre. A jelentés a jelenlegi formájában nem okoz földcsuszamlást, „nem tartalmaz semmi túlságosan megrázó dolgot” – állítja az egyik forrás.

A járvány kitörése utáni első hónapokban a tudományos közösség szinte egésze kizárta az előbbi eshetőséget, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO hivatalos jelentésében is az állt: rendkívül valószínűtlen, hogy egy vuhani laboratóriumból szabadult ki a vírus, újabban azonban egyre többen felvetették ennek a lehetőségét is.

Májusban Joe Biden azt kérte az amerikai hírszerző ügynökségektől, hogy „kettőzzék meg” a vírus eredetének kivizsgálására irányuló erőfeszítéseiket, beleértve annak lehetőségét is, hogy laboratóriumi balesetből származik. A Biden által elrendelt 90 napos határidő augusztus végén jár le.

Azt még nem lehet kizárni, a jelentéstervezet érdemi felülvizsgálatokon esik át a következő hetekben, azonban úgy tűnik, a hírszerzők képtelenek három hónapos intenzív munka után teljesen egyértelmű eredményre jutni.

Ugyanakkor Biden azt is utasításba adta, hogy a jelentés minél nagyobb részét oldják fel a titkosítás alól, így az amerikai elnök által adott augusztusi határidő után lehetséges, hogy több részletet is közölnek a dokumentumból.