Körvonalazódnak az esélyek a demokratáknál

Körvonalazódnak az esélyek a demokratáknál

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Tom Steyer milliárdos üzletember, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti szenátor, Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere és Amy Klobuchar minnesotai szenátor (balról jobbra) az előválasztások előtti utolsó országos vitájukon az iowai Des Moines-ban 2020. január 14-én. A demokrata elnökjelölt-aspiránsok televíziós vitáját a CNN hírtelevízió és a Des Moines Register című helyi lap által közösen szervezte (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a szenátus az elnök elleni impeachment-eljárást emészti, a demokrata elnökaspiránsok utolsó vitájukat követően már a február 3-i iowai előválasztásra hangolnak.

Már csak hatan voltak ott a Des Moines-ben megrendezett dispután, a legutóbbi vitához képest ugyanis kiesett Andrew Yang. Korábban visszalépett Kamala Harris, Julian Castro és Cory Booker is, és így, az alapjövedelmet a kampánya középpontjába állító Yang nélkül, már kizárólag fehér bőrű férfiak és nők vettek részt a vitán, afroamerikai vagy más kisebbségi aspiráns „kiesett”.

A legutóbbi megjelent nagy összefoglalónkban jeleztük, hiába a nagy változatosság a demokrata jelöltek előzetes listájában, továbbra is fehér bőrű, középkorú vagy idősebb férfiak terepe az amerikai politika. Lehet, hogy ez (tényleg) utoljára lesz így, de most még így van.

A disputára nem nevező Yang egyébként alapvetően két okát látja annak, hogy a kisebbségi jelöltek kiestek a vitameghívásokból és így valószínűleg a kampányból is: az első előválasztó állam, Iowa, 90 százalékban, míg a második, New Hampshire pedig 94 százalékban fehér. Így egyáltalán nem meglepő, hogy ezekben az államokban a színesbőrű jelöltek nem rúgnak labdába.

Márpedig az első két-három előválasztó állam fontos: 2008-ban ezek megnyerésével vált Barack Obama komolyan veendő jelöltté, majd aztán az előválasztást és a választást is megnyerte. A másik, rendszerbe belekódolt oka annak, hogy többen nem kaptak meghívást, az, hogy a párt vezérkarának, a Demokrata Nemzeti Választmánynak (Democratic National Committee. DNC) a szabálya szerint egy jelöltnek egy bizonyos mennyiségű adakozót és egy bizonyos összeget össze kell gyűjtenie ahhoz, hogy a vitákra meghívást kapjon, nem elég az előzetes felméréseken jól szerepelni.

Yang a pénzgyűjtés kritériumát már jóval korábban teljesítette, azonban nem tudott megfelelő számú támogatást elérni. A politikus szerint csak azok tudnak felajánlani támogatást, akiknek van miből: azok, akik tipikusan bérből-fizetésből, hónapról-hónapra élnek, nem fognak adakozni senkinek sem. (Emiatt is hangsúlyozzák a jelöltek, hogy bármilyen kicsi összeg, akár 1 dollár is elég, hiszen az önálló támogatónak számít a végső felajánlott összeg meghatározásakor.)

Trump elmozdításának kísérletével már a 2020-as elnökválasztásra hangolnak a demokraták | Magyar Hang

Hiába kalapoztak össze eddig majd háromszor annyi pénzt, 465 millió dollárt kampányra, egyelőre túl sok a jelölt, és nem látni, ki lehetne az elnök esélyes kihívója.

Más okból, de nem vitázott Michael Bloomberg. Az ő támogatása elégséges, ám, mivel milliárdosként nem fogad el felajánlást senkitől, így ő sem tudta ezt a feltételt teljesíteni. Bloomberg hagyományos kampányt visz: újságokban, tévékben és hirdető oszlopon hirdet, és idáig már 200 millió dollárt költött. A világ legdrágább reklámidejéből egy teljes percet vett 10 millió dollárért, azaz az éppen az iowai előválasztással egy napon, február 3-án esedékes Super Bowlon fog hirdetni. (Amint ez kiderült, a Trump-csapat is vett egy teljes percet, így a nézők 2 percig fognak politikai hirdetéseket nézni a szokásos sör-, borotva- vagy kólareklámok mellett.) Ami pedig Bloomberg számára jó hír lehet, a január 25-i állás szerint a milliárdos hagyományos kampányának van eredménye: országosan már a negyedik legnépszerűbb demokrata elnökaspiráns, megelőzi Pete Buttigieget is.

A megszokott külpolitika – például az Iránnal kapcsolatos ügyek – és az immár hangsúlyos klímaváltozás mellett a legérdekesebb az a média által is felkapott rész volt, ahol a demokraták két, leginkább baloldali jelöltje ment egymsnak. Elisabeth Warren állítása szerint Bernie Sanders még 2018-ban megpróbálta őt rábeszélni, hogy ne induljon, mondván, csak egy férfi verheti meg Trumpot. Amikor erre az egyik műsorvezető rákérdezett, Sanders a saját energikus stílusában előadva kifejtette, egyfelől nemhogy nem mondott ilyet, másfelől meg, ő már 30 éve folyamatosan mondja, lesz egy női elnöke is az Egyesült Államoknak valamikor, meg hogy már 2015-ben megpróbálta rávenni Warrent az indulásra, és egyébként is, Hillary Clinton 3 millió szavazattal megverte Trumpot.

Mivel a mondat Warren szerint mindössze kettejük között hangzott el, így aztán semmi bizonyítéka nincs egyiküknek sem arról, hogy valóban megtörtént-e ez a kijelentés, vagy nem. Az időzítés persze felvethet némi kételyt, hiszen Warren ezt épp a február 3-i előválasztás előtt nem sokkal dobta be, miközben a Buttigieg–Sanders–Biden hármastól elég jól lemaradva mindössze negyedik helyen állt az előzetes felmérések alapján, Sanders pedig pont akkor vette át a vezetést Buttigiegtől.

A vita után Fivethirtyeight.com szerint Sanders népszerűsége Iowában nagyot esett, míg Biden visszavette a vezetést, Warren pedig, aki egy ideig a felmérések szerint első helyen is állt, Iowában is és országosan is, jelentősen javított. Azóta a helyzet visszarendeződött: ismét Sanderst hozzák az előzetes mérések esélyesnek. A másik három korai előválasztó államban, New Hampshire-ben Sanders vezet, Dél-Karolinában, ahol jelentős afroamerikai kisebbség él, fölényesen vezet Biden, Nevadában pedig ledolgozva Obama volt alelnöke korábban biztosnak tűnő előnyét, most szintén Sanders vezet.

Megy a vita Trump elnök esetleges felelősségre vonása körül | Magyar Hang

Több republikánus politikus szerint a demokraták maguk ássák alá a saját ügyüket.

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Warren népszerűségének emelkedéséhez hozzájárulhatott az egyik legfontosabb és legnagyobb példányszámú amerikai napilap, a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalása, amelyben őt és Amy Klobuchart is a szavazók figyelmébe ajánlották. Ők ketten azok, akik még életükben egyetlen választást sem veszítettek el. Klobuchart a demokrata közép, Warrent pedig a demokrata baloldal legjobb jelöltjének tartják.

Közben Sandersre rájár a rúd: a 2016-os elnökválasztás vesztese, a volt szenátor, volt First Lady és volt külügyminiszter Hillary Clinton élesen kikelt ellene a napokban, mondván, hogy ő nem is igazi demokrata. (Sanders még függetlenként lett szenátor, előtte pedig képviselő, magát akkor szocialistának tartotta, 2015 óta demokratikus szocialistának.) Clinton azt is a szemére vetette, hogy nincsenek barátai sem a szenátusban, sem a képviselőházban, senki sem akar vele együtt dolgozni. A demokraták legutóbbi elnökjelöltje szerint a vermonti szenátor egy lelkes kisebbséget fanatizál, és ennyi; s míg Sanders kulturáltan viselkedik, rajongótábora kimondottan agresszív a többi demokrata riválissal, különösen a nőkkel szemben. Clinton hívei Sanderst magát nem, de a táborát továbbra is okolják a 2016-os választási vereségért – emlékezetes, a 2016-os előválasztások idején Sanders a végsőkig versenyben tartotta magát a volt külügyminiszterrel szemben.

Ezzel összefüggésben még tavaly a Business Insider cikkezett arról, hogy lehet, 2016-ban az oroszok Trump kampányán kívül Sanders kampányát is segítették, anélkül, hogy azt maga az érintett kérte volna. Erre több elemzés is már rámutatott, így ezt a szálat is vizsgálta Robert Mueller speciális ügyész is. Sanders támogatása 2016-ban állítólag az oroszok stratégiájában jelentős volt, nem azért, mert azt remélték, hogy Sanders nyerhet, hanem, hogy a demorkata szavazóbázist megosszák, feszültséget keltsenek, és gyengítsék Clintont, sőt, akár rávegyenek Sanders-szavazókat, hogy Clinton ellenében Trumpot támogassák.

32 644 milliárd dolláron vitázik Amerika | Magyar Hang

Egy elemzőcég kiszámolta a lehetetlent – azaz a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders Medicare for all (Társadalombiztosítást mindenkinek) elnevezésű tervezetének költségeit, így a félidős választások előtt újra az egészségügyről beszélnek az Egyesült Államokban.

A most 78 éves vermonti szenátorral kapcsolatban persze többször mondták már, a demokrata fősodor számára vállalhatatlan, ellenben a fiatalok között rendkívül népszerű. Azok között a fiatalok között, akik hagyományosan a legkevésbé aktív választói a társadalomnak. Ugyanakkor őt például azért támogatják, mert már akkor is a melegházasság mellett kampányolt, amikor azt még nagyjából mindenki ellenezte; már akkor is a nemzetközi cégek, azok profitmaximalizálása és a környezet iránti közömbösségük ellen érvelt, amikor még közel sem volt ilyen jelentős a téma, és nem voltak ilyen nagyok a társadalmon belüli feszültségek. De ugyanígy minden háborút, akárhol kezdeményezte is azt Amerika, élesen ellenzett.

A demokrata támogatók, politikusok között viszont Sanders kimondottan népszerűtlen, az ő esetleges jelöltté választása nem biztos, hogy egyesíteni tudná a demokrata szavazóbázist, az meg kétséges, hogy középről tudna-e szavazatokat hozni. Trump pedig mindezek tudatában már el is kezdte az árokásást: kijelentette, hogy a demokraták sosem fogják engedni, hogy Sanders legyen a jelöltjük.