Kuleba: Orbán politikai érdekei miatt szállították át a kárpátaljai hadifoglyokat

Kuleba: Orbán politikai érdekei miatt szállították át a kárpátaljai hadifoglyokat

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amikor megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására 2022. február 21-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra, jelentette ki Dmitro Kuleba a Pravda európai kiadása szerint. A külügyminiszter hétfőn nyilatkozott erről a sajtónak. Kuleba úgy látja, Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük. Szerinte az egész művelet egyetlen ember érdekeit tartotta szám előtt. Az ukrán külügyminiszter kifejtette, szerinte lényegében titkos művelet zajlott, amelyben nem hivatalos információk szerint mások is szerepet játszottak, és nemcsak Magyarországról. 

„Azt mondják nekünk, hogy ezek az emberek szabadon csinálhatnak, amit akarnak. Valójában ez nem így van. Felügyelet alatt állnak, és még a rokonaikkal való találkozó is rendkívül korlátozott. A konzul és a nagykövet folyamatos kéréseink ellenére nem látogathatják meg őket. Minden eszközt felhasználunk most majd, hogy elérjük az állampolgárainkat, és hazahozzuk őket” – jelentette ki Dmitro Kuleba. 

Az ukrán külügyminisztérium június 19-én közölte, az Oroszországról Magyarországra szállított foglyok tartózkodási feltételei nem nevezhetőek szabadnak, és a magyar fél nem is kezdeményezett konstruktív párbeszédet Kijevvel az ügyben. Az Orbán-kormány azt állította, értesítették Kijevet a dologról, és a foglyok Magyarországra érkezésükkor már nem voltak hadifoglyok. 

Nem hivatalos információk szerint, tette hozzá a Pravda, a tizenegy hadifogoly Magyarországra hozása Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyes kezdeményezésére történt, és a magyar kormányban más nem is tudott róla. 

Az Orosz Ortodox Egyház június 9-én számolt be arról, hogy tizenegy olyan katonát szállítottak Magyarországra, akiket Oroszország fogott el, és Ukrajna oldalán harcoltak. Ezt Semjén Zsolt meg is erősítette, kifejtve, hogy tizenegy kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón arról beszélt, hogy ők valójában nem is minősülnek hadifogolynak, mert Oroszországban kiszabadították mindannyiukat az egyházközi együttműködés keretében és utána jöttek Magyarországra.