Lengyel elnök: terrorcselekmény Kijev bombázása, fegyvert kell szállítani az ukránoknak

Lengyel elnök: terrorcselekmény Kijev bombázása, fegyvert kell szállítani az ukránoknak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b), valamint Gitanas Nauseda litván (b2), Zuzana Caputova szlovák (b4), Áder János magyar (b5), Andrzej Duda lengyel (b6), Rumen Radev bolgár (b7) és Egils Levits lett (j3) köztársasági elnök a négy visegrádi államot, a három balti államot, valamint Romániát és Bulgáriát tömörítő formáció, a Bukaresti Kilencek találkozóján a varsói elnöki palotában 2022. február 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda lengyel elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja az MTI.

Andrzej Duda a telefonbeszélgetésre hivatkozva a Twitteren azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, „drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg”. A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése. „Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére” – húzta alá Duda.

Duda: Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal

A lengyel elnök délután a Bukaresti Kilencek (B9) nevű csoport pénteki varsói államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a Nyugatnak határozott és egységes választ kell adnia az ukrajnai orosz hadműveletre, Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal.

Ukrajna orosz megtámadása után fontos kimutatni a kelet-közép-európai közösség egységét, mert a régió ma nagyon odafigyel arra, ami „a mindnyájunk számára testvéri Ukrajnában” történik - hangoztatta. Mint fogalmazott, csütörtökön a „nagy háborúnak 1945 óta nem látott démonjai” tértek vissza Európába. Az Ukrajnából érkező háborús képekért csakis „a putyini Oroszország” a felelős – jelentette ki Duda, aki szerint az ukrajnai háború tétje az egész euro-atlanti biztonsági rendszer. „Európában már elfelejtettük, mi is a háború” – folytatta, hozzátéve: „sajnos a gazdag európaiak nyugodt álma, megengedő viszonyuk Oroszország folyamatos fegyverkezéséhez” olyan helyzethez vezetett, hogy csütörtökön „teljesen új valóságban ébredtünk fel”.

A NATO keleti szárnyán fekvő országoknak nem szabad megelégedniük „a brutális orosz támadás passzív elítélésével”, hanem konkrét lépésekhez kell folyamodniuk – hangoztatta. Egyetértett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésével, miszerint a nyugati segítség hiányában a háború hamarosan „más országok ajtaján is kopogtatni fog”. E szavakat a térségbeli országoknak másoknál jobban meg kell érteniük – utalt Duda a 20. századi szovjetorosz uralomra Közép- és Kelet-Európában.

Úgy vélte: az orosz elit „csakis az erőszak nyelvét érti, mert így működött a cári, majd a kommunista Oroszország, és ma a putyini Oroszország is”. Duda szerint eljött az ideje, hogy „szintén ezt a nyelvet használva” a térség országai egymással szolidárisan „szóljanak az oroszokhoz”. A Nyugatnak „határozott, egységes, az egész euro-atlanti közösség által érvényesítendő” választ kell adnia Oroszországnak – szorgalmazta. „Erőteljesebben kell támogatnunk Ukrajnát, különösen fegyverszállításokkal” – jelentette ki.

A találkozón részt vesz Ursula von der Leyen is. Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta: a B9 csoport országai évtizedekkel ezelőtt „széttörték a szovjet megszállás bilincseit”. Ma pedig Európa elszánt arra, hogy „barbár cselekedeteiért” felelősségre vonja Moszkvát, és minden lehetséges módon támogassa az ukrán nemzetet – áll a bejegyzésben.

A kelet-közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő B9 formátum tagjai: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Magyarországot a csúcstalálkozón Áder János köztársasági elnök képviseli. A tanácskozást záró sajtóértekezleten Áder János úgy foglalta össze az ott elhangzott véleményeket: a résztvevők közül senki sem javasolta, hogy Ukrajnába NATO-katonákat kellene küldeni, a felszólalók többsége az eddigieknél szigorúbb Moszkvával szembeni szankciókra szólított fel, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy a NATO nyilatkozataiban és lépéseiben egységre van szükség.

Kizárják az orosz repülőgépeket

Péntek délután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Facebookon közölte: elrendelte a miniszterelnöki tanács olyan rendeletének előkészítését, amelynek értelmében lezárják Lengyelország légterét az orosz légitársaságok előtt. Piotr Müller kormányszóvivő szerint az intézkedés péntek éjféltől lép életbe. Krzysztof Moczulski, a lengyel állami légitársaság szóvivője közölte: a fennálló helyzet miatt közép-európai idő szerint péntek 15 órától felfüggesztik a LOT moszkvai és szentpétervári járatait, a két orosz város repülőterein keresztül közlekedő tranzitjáratok számára pedig alternatív útvonalakat dolgoznak ki.

A lengyelországi kábeltévék péntektől kiveszik szolgáltatásaikból az orosz tévécsatornákat, reagálva a lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) előző napi, nemzetbiztonsági indokokra hivatkozó döntésére. Egyes kábeltévék a lengyel közszolgálati televízió TVP World angol nyelvű hírcsatornájával helyettesítették a Russia Today orosz hírtévét. A tavaly novemberben elindított TVP World eddig csak interneten volt elérhető.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.