A szocialisták nyerhették a portugál választást

A szocialisták nyerhették a portugál választást

António Costa portugál miniszterelnök, a portugál Szocialista Párt főtitkára (k) támogatói között áll pártja kampányrendezvényén Lisszabon központjában 2022. január 28-án, két nappal az előrehozott parlamenti választások előtt. (MTI/AP/Armando Franca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös helyzetben vágott vasárnap neki a választásoknak António Costa portugál miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), amely két és fél éve kisebbségben vezeti az országot. Miközben Costa a portugál uniós elnökség idején elnyerte európai kollégáinak elismerését az újjáépítési terv menedzselésével, addig odahaza már nagyon is vegyes a kép a pártjáról. A portugál gazdaság motorja, a turizmus óriási visszaesést szenvedett el az elmúlt években, de más területeken sem túl rózsás a helyzet.

Mint ismert, 2015-ben a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a választásokat, mégis a szocialisták alakítottak kormányt a kommunisták és a Baloldali Blokk támogatásával. Habár az új kormányt kétségtelenül baloldali pártok alkották, mégis sokan tákolmánynak nevezték, mert a résztvevőknek egészen más elképzeléseik voltak az ország jövőjéről. Ebben az időben még egész Európában csodájára jártak a baloldali politikusok annak, ami Portugáliában történt, vagyis hogy Costának akkor sikerült baloldali kormányt létrehoznia, amikor a jobboldali pártok zsinórban nyerték a választásokat a kontinensen. A titok persze nem volt megfejthetetlen: a fenti baloldali pártok valójában azért fogtak össze, hogy távol tartsák a hatalomtól a jobboldali pártokat, ezért készek voltak kompromisszumokra is. A 2019-es választásokon megerősödtek a szocialisták, olyannyira, hogy egyedül is képesek voltak kormányt alakítani úgy, hogy a többi baloldali párt kívülről támogatta Costát.

Időközben aztán Európába más országaiban valamelyest összeszedte magát a baloldal, így Németországban a baloldali pártok részvételével alakult kormány decemberben. A portugál szocialista kormány azonban nehéz helyzetbe került, bukását végül a 2022-es költségvetési tervezet okozta, amikor a konzervatív ellenzék mellett a Costát évek óta támogató baloldali pártok is egyhangúlag a költségvetés ellen szavaztak. A Baloldali Tömb, a zöldek és a kommunista párt által alkotott Egységes Demokrata Koalíció (CDU) ugyanis több közkiadást követelt. Miután a parlament elutasította a kormány 2022-es költségvetési tervezetét, Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök november elején új választásokat írt ki.

Milyen esélyei vannak Costának arra, hogy újrázzon? Túl azon, hogy a turizmus elvesztette a bevételeinek nagy részét, a portugáloknak lesújtó a véleménye az egészségügyi ellátásról is. Az elszegényedés ma már nem csak a vidéki területeken látszik, hanem Lisszabonban is, ami miatt sokan a kormányt teszik felelőssé. Furcsamód azonban ez most nem kormányváltó hangulatot eredményezett, hanem sokkal inkább egy általános kiábrándultságot. Így az előrejelzések most a PS szűk győzelmét jósolják. Rui Fernando da Silva Rio, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a PSD vezetője ugyanakkor fordulatban reménykedik. A közvélemény-kutatások szerint a PSD 33 százalékos támogatottságával 3 ponttal van lemaradva a PS mögött. Ezúttal is fontos szerepük lesz a kisebb pártoknak.

A mai választásoknak azonban van egy másik szereplője is, amely különössé teheti a mostani megmérettetést. A közvélemény-kutatások szerint napjainkra a harmadik legerősebb párt lett a radikális jobboldali, a migráció-ellenes Chega (Elég volt!), amely akár 7 százalékot is kaphat most. A párt, amely 2019-ben csak egyetlen képviselőt tudott bejuttatni a parlamentbe, most arra számít, hogy megkerülhetetlen tényezővé lép elő. Az persze más kérdés, hogy valójában senki sem szeretne velük koalícióra lépni, hiszen a radikális jobboldaliság a diktatúra bukása óta teljesen idegen (volt eddig) a portugál politikai életben.

Frissítés: A vasárnap este nyilvánosságra hozott exit poll mérések alapján a választást a szocialisták nyerték 37–42,5 százalékos eredménnyel, amivel 100–118 mandátumot is szerezhettek a portugál parlamentben. A jobboldali PSD azonban csak a szavazatok 26,7–35 százalékát szerezhette meg. A harmadik helyért az exit poll adatok szerint a Chega és a Liberális Kezdeményezés nevű párt verseng, ők a szavazatok 4-8,5 százalékára számíthatnak.