Leszerelt orosz katona: Gyenge a harci szellem, elavult a hadsereg felszerelése

Leszerelt orosz katona: Gyenge a harci szellem, elavult a hadsereg felszerelése

Az orosz védelmi minisztérium által 2022. július 30-án közreadott képen orosz katonák tüzelésre készen egy harci helikopteren, egy meg nem nevezett területen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pavel Filatyev ejtőernyős, egy elit alakulat tagja, aki részt vett Herszon ostromában, előbb egy hosszú írásban, majd egy interjúban mesélte el tapasztalatait az orosz hadseregben uralkodó viszonyokról – írta meg az Euronews a Guardian cikke alapján.

A katona a beszámoló szerint kezdetben nem félt a háborútól, azt szerette volna érezni, hogy amit tesz, az helyes, de a legtöbb oroszhoz hasonlóan ő sem érezte ezt. Állítása szerint rosszul felszerelt és túlhajszolt egységét február végén minden információ nélkül dobták a frontra, arról sem volt fogalmuk, hogy egyáltalán miért folyik a háború. – Hetekbe telt, mire megértettem, hogy egyáltalán nem volt háború orosz területen, és hogy mi egyszerűen megtámadtuk Ukrajnát – mondta. A herszoni kikötő elfoglalása után azonnal rabolni kezdtek. Megettek mindent, amit találtak: zabot, lekvárt, mézet.

A katona arról is beszélt, hogy a kialvatlan, éhes emberek megvadulnak, illetve hogy az elavult fegyverekkel felszerelt orosz egységek kiszolgáltatottak az ukrán ellentámadásoknak. Véleménye szerint a legtöbb katona elégedetlen azzal, ami történik: elégedetlenek a kormánnyal és a parancsnokaikkal; a védelmi miniszterrel, aki soha nem szolgált a hadseregben; elégedetlenek Putyinnal és politikájával.

Címkék: háború, Putyin, Herszon