Letartóztattak két ellenzéki vezetőt Belaruszban

Letartóztattak két ellenzéki vezetőt Belaruszban

A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás Minszkben 2020. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az indokokról még nincs hír. Múlt héten büntetőeljárás indult az ellenzéki tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

Őrizetbe vették a belarusz ellenzéki koordinációs tanács két tagját hétfőn Minszkben egy gyár bejáratának közelében – közölte a Reuters-szel a tanács egyik szóvivője.

A hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hogy miért tartóztatták le Olga Kovalkovát és Szergej Dilevszkit. A német közmédia hírcsatornája, a Tagesschau azt írja: az OMON különleges rendőri egység vette őrizetben az ellenzéki testület tagjait. A hatóságok megerősítették a tényt, az őrizetbe vétel okáról azonban nem közöltek információkat.

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőeljárást indítottak a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A fehérorosz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

A vasárnapi, több mint százezer főt megmozgató tömegtüntetések után az ellenzék továbbra is Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök lemondását követeli, ennek érdekében a múlt hetihez hasonlóan ezen a héten is sztrájkra hívták fel az állami vállalatok dolgozóit, írta a Tagesschau.