Már legalább 76 tüntetőt öltek meg a biztonsági erők Iránban

Már legalább 76 tüntetőt öltek meg a biztonsági erők Iránban

A közösségi médiában terjedő kép arról, ahogy állítólag a rohamrendőrség megver egy fegyvertelen női tüntetőt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Norvégiában működő Iran Human Rights (Iráni Emberi Jogok, IHR) nevű polgárjogi szervezet gyűjtése szerint az iráni hatóságok aránytalanul nagy erővel és éles lövedékekkel torolják meg az Iránban kitört tüntetéseket. Ennek eredményeképpen immár legalább 76 tüntetőt öltek meg a kormánykatonák.

Az iráni állami média szerint a halálos áldozatok száma 41, és szerintük közöttük számos elhunyt rendőr is van, akik haláláért az úgynevezett „zavargókat” vádolják. Több száz embert letartóztattak, közöttük legalább húsz újságírót.

Sz IHR illetékese szerint nagy a veszélye, hogy a letartóztatottakat megkínozzák, és a világnak meg kell védelmeznie az emberi jogaikat gyakorló irániakat a saját kormányuktól. Az ENSZ emberi jogi illetékesei ugyancsak aggodalmukat fejezték ki a hatóságok erőszakos fellépése miatt, és felszólították a kormányt, hogy engedje az emberek békés tüntetését.

A tüntetéseket, amelyek immár nyolcvan városra terjednek ki, a 22 éves kurd Masha Amini szeptember 17-i meggyilkolása váltotta ki. A nő Teheránba látogatott, amikor letartóztatta az erkölcsrendőrség, amiért az állításuk szerint megsértette a nőkre vonatkozó szigorú törvényeket, amelyek előírják a haj hidzsábbal történő eltakarását.

Amini elvesztette az eszméletét, miután börtönbe szállították „oktatásra”, majd kómába esett, és három nappal később meghalt. A rendőrség szerint a nő halálát szívroham okozta, és elvetették azokat a vádakat, miszerint a nőt a rendőrök verték halálra. Ezután tüntetések törtek ki országszerte, amelyek először az erkölcsrendőrség és a hidzsábtörvény ellen irányultak, de gyorsan átváltottak az egész rezsim elleni tiltakozásba.

Számos felvétel jelent meg a közösségi médiában tüntető nőkről, akik Masha Amini sorsát kockáztatva demonstratívan elégetik hidzsábjaikat, és nyilvánosan levágják a hajukat.

(BBC)

Címkék: tüntetések, irán