Megostromolták a román parlamentet az oltásellenes tüntetők – videóval

Megostromolták a román parlamentet az oltásellenes tüntetők – videóval

A Green Passnak nevezett védettségi igazolvány bevezetése ellen tüntetők a román parlament bukaresti épülete előtti kerítésen 2021. december 21-én, amikor a törvényhozás a koronavírus-járvány elleni újabb intézkedésekről szavaz.

Fotó: Robert Ghement / MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feldühödött tüntetők vonultak fel kedden Bukaresten, a munkahelyi covid-igazolványok tervezett bevezetése ellen tiltakozva: a nacionalista és oltásellenes AUR párt (Románok Egyesüléséért Szövetség) hívei több megyéből, buszokkal érkeztek – írja helyi forrásokra hivatkozva a Transindex.

A tiltakozók a parlament épületéhez mentek, majd a tiltás ellenére bejutottak a román országház udvarára is. Az épületet védő biztonsági erők nem avatkoztak közbe, gyakorlatilag tétlenül figyelték, ahogy az AUR hívei eltorlaszolják a parlamenti bejáratokat, és megakadályozzák a képviselők, valamint autóik mozgását.

Az erdélyi hírportál beszámolója szerint a tüntetők megrongálták az Egyesült Államok és Japán romániai nagyköveteinek autóit is, a japán nagykövet pedig a parlamentben rekedt.

A Brüsszelben tartózkodó Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden beszélt a belügyminiszterrel, és kérte tőle, hogy védjék meg az állami intézmények integritását, alkalmazzák a törvényt és szorítsák vissza az erőszakos megnyilvánulásokat, prioritásként kezelve a polgárok védelmét – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő a parlamentnél zajló tüntetések kapcsán. A kormány tagjai gyorsan reagáltak a történtekre, a miniszterek ugyanis be sem jöttek kedden a költségvetési meghallgatásra, hanem online eseményen vitatták meg a büdzsé részleteit.

A hírportál úgy tudja, hogy az AUR-os tüntetők elhagyták a parlamentet, a kormány épülete felé vették az irányt. A G4Media riporterének becslése szerint több ezer ember vesz részt a felvonuláson.