Megszakadt a tévéadás Putyin háborút éltető beszéde alatt

Megszakadt a tévéadás Putyin háborút éltető beszéde alatt

Vlagyimir Putyin a Luzsniki stadionban 2022. március 18-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz állami televízió váratlanul megszakította Vlagyimir Putyinnnak a moszkvai Luzsnyiki stadionban a Krím elcsatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából elmondott beszédének közvetítését, és hirtelen hazafias dalokat kezdett közvetíteni – értesült a helyszínről a The Guardian.

A Reuters helyszínen tartózkodó forrása szerint az elnök befejezte beszédét és elhagyta a színpadot. Később a RIA orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkovra, a Kreml szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy a közvetítés megszakadását a „szerver technikai hibája okozta”.

Putyin beszédében azt mondta, hogy „az ország régóta nem élt meg ilyen egységet” Az ukrajnai háborúval, amit „különleges katonai műveletek“ nevezett, elmondása szerint az volt a célja, hogy „megállítsa a népirtást” a donbaszi régióban. Az orosz elnök szerint az ukrán civilek „üdvözölték Moszkva csapatainak bevonulását” – írja a The Guardian. Putyin a Bibliából is idézett, amikor az ukrajnai inváziót magyarázta: azt a Jézus Krisztusra vonatkozó bibliai helyet idézte, amely szerint, „nincs nagyobb szeretet annál, mint ha valaki életét adja barátaiért”.

Az MTI összefoglalója szerint az orosz elnök, nyolc évvel ezelőtti eseményről szólva, amelyet az orosz hivatalos nyelvezet „újraegyesítésként” emleget, azt mondta, hogy a Krímet „megalázó” helyzetből kellett kiragadni – Ukrajna nevét nem ejtette ki – , amelyben csak a maradékelv alapján jutott neki a költségvetésből. Felsorolta a jelentősebbeket az ott 2014 óta végrehajtott orosz beruházások közül. Putyin egy, a Krím és Szevasztopol fejlesztése ügyében csütörtökön megtartott tanácskozáson arra bátorította az orosz nagyvállalatokat, köztük a bankokat, hogy bekapcsolódjanak az ottani projektekbe, mert már „nincs mitől félni”. Sok orosz cégek korábban, a nyugati szankcióktól tartva, nem képviseltette magát a félszigeten. Az elnök azt hangoztatta, hogy a gazdasági büntetőintézkedések a nehézségek mellett új lehetőségeket is jelentenek.

A The Guardian tudósítása szerint a Krím annexiójának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett eseményen a moszkvai rendőrség közlése több mint kétszázezres közönség érkezett a Luzsnyiki Stadionhoz, sokan zászlókkal és Z-szimbólumokkal érkeztek, amely eredetileg egy katonai jelzés, de az ukrajnai invázió jelképe lett. A lap szerint több orosz médium is arról cikkezett, hogy állami alkalmazottak számára utasításba adták, hogy vegyenek részt a rendezvényen – ennek a gyakorlatnak nagy múltja van Oroszországban.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja!