Megszólalt Putyin a Kijevet ért orosz rakétacsapásokról

Megszólalt Putyin a Kijevet ért orosz rakétacsapásokról

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz területek újonnan megválasztott kormányzóival tanácskozik videokonferencia keretében Szentpéterváron 2022. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország csapást mért az ukrán katonai vezetés, kommunikáció és energetika létesítményeire  – közölte Vlagyimir Putyin, az orosz biztonsági tanács hétfői gyűlésén az MTI szerint. Az orosz elnök először szólalt meg azóta, hogy Ukrajnát hétfőn reggel több tucat rakétacsapás érte. Többek közt Kijev belvárosát is bombázták, a támadásokban civilek is meghaltak.

Putyin most arról beszélt, ez válasz volt az ukrán „terrortámadásokra”, köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak. „A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni” – hangsúlyozta Putyin.

 

Kyiv Independent Twitter-fiókja arról számolt be, az infrastruktúrát célzó orosz rakétatámadások egyike eltalálata a DTEK nevű ukrán energetikai céget. A vállalat a legnagyobb befektetője az ukrán energetikai piacnak, megújuló energiával, illetve hőerőművek felállításával is foglalkozik, lakossági áramot is szolgáltat. Az épületben található a német nagykövetség vízumhivatala is, erről a 444 számolt be korábban. 

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7 országait rendkívüli tanácskozásra hívta össze, hogy beszámoljon az Ukrajnát ért csapásokról. Az elnök Twitter-bejegyzése alapján a sérült infrastruktúra újjáépítéséhez szükséges segélyekről is szó lesz a tanácskozáson.