Rakéták csapódtak Kijev központjába, legalább nyolcan meghaltak – videó

Rakéták csapódtak Kijev központjába, legalább nyolcan meghaltak – videó

Kiégett autóroncsok mellett tűzoltók Kijevben 2022. október 10-én, miután három erős robbanás történt az ukrán fővárosban.

Fotó: Adam Schreck / MTI /AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymás után több rakéta is becsapódott Kijevben, helyi idő szerint reggel nyolc óra körül – írja a BBC.

A brit közszolgálati adó tudósítói épp egy háztetőről jelentkeztek be a támadás időpontjában, így hallották és közvetítették is a hatalmas detonációkat. A Guardian úgy tudja, hogy legalább négy rakéta robbanhatott fel az ukrán fővárosban, egyikük egy játszótér közelében. Az alábbi felvételen az egyik becsapódás is hallható.

A rakétacsapásban nyolcan meghaltak és 24-en megsebesültek, írta portálján a BBC Rosztiszlav Szmirnov ukrán belügyminisztert idézve. A szemtanúk lángoló autókat, megrongálódott házakat videóztak. Szmirnov beszámolója szerint a csapásokban hat jármű teljesen kiégett és 15 megrongálódott. A beszámolók alapján a rakétatámadást már másfél órával korábban légvédelmi riadó előzte meg, az utcákon azonban átlagos maradt a forgalom.

A kijevi főpolgármester, Vitalij Klicsko bejelentése szerint a támadás a városközpontban, az elegáns, felkapott Sevcsenivszkiv kerületben történt. Kijevet hónapok óta nem érte rakétatámadás, arra pedig még nem volt példa, hogy az orosz erők a belvárost vegyék célba.

Kijev, rakétatámadás, sérült, sebesült, becsapódás

 

Nem csak itt történt azonban rakétacsapás: az éjszaka folyamán robbanások sorozatát jelentették déli Zaporizzsja és a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk térségéből is. Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja kormányzója Twitter-üzenetében arról beszélt, hogy ismét egy többemeletes lakóépületet ért támadás, és többen életüket vesztették. Dnyipropetrovszkban pedig a helyi jelentések szerint tüzérségi tűz okozott károkat – a térség ukrán kormányzója, Valentyin Reznicsenko ezért az oroszokat tette felelőssé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-üzenetében mindenkit mindenkit arra kért, hogy maradjanak biztonságos helyen, a menedékeken, vigyázzanak magukra és szeretteikre. – A háború 229. napján tartunk. El akarnak minket pusztítani, eltörölni a Föld színéről. Alvó embereket ölnek Zaporizzsjában, munkába tartókat Kijevben és Dnyipróban. Sajnos, halálos áldozatok is sérültek is vannak. A légvédelmi szirénák Ukrajna-szerte szólnak – üzente Zelenszkij, aki videót is közzétett a kijevi támadások helyszínéről.

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó szerint a hétfő hajnali és reggeli támadások újabb bizonyítékok a „Kreml terrorista alkalmatlanságára”. –Oroszország nem képes harcolni a csatatéren, helyette civileket gyilkol. További fecsegés helyett légvédelemre, nagyobb hatótávolságú lövedékekre és rakéta-sorozatvető rendszerekre (MLRS) lenne szükségünk – üzente Ukrajna támogatóinak Podoljak.

A Kreml még nem kommentálta a rakétatámadásokat, ám valószínűsíthető, hogy az akció válasz a krími Kercsi híd felrobbantására, amely Vlagyimir Putyin 70. születésnapja után egy nappal történt.