Megtalálták az első omikronfertőzöttet az Egyesült Államokban

Megtalálták az első omikronfertőzöttet az Egyesült Államokban

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója jelentette be, hogy egy kaliforniai férfinél azonosították először az omikron koronavírus-variánst az Egyesült Államok területén.

A férfi be volt oltva, de ismétlőoltást nem kapott. Csak enyhe tünetei voltak, és azok is elmúltak mostanra. A férfi november 22-én tért haza Dél-Afrikából, és november 29-én tesztelték pozitívnak. A vele kontaktusba került személyek negatívnak bizonyultak.

Ez is arra utal, hogy az omikron variáns már jóval a felfedezése előtt szétterjedt a világon, így az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is jelen van, akár hetek óta.

Továbbra sem tudni, hogy a variáns ki tudja-e játszani az oltások adta védettséget, és mennyire súlyos megbetegedést okoz. Az utóbbi kérdésre az eddigi jelek bíztatók: a betegek általában enyhe tünetekkel átesnek a fertőzésen. Ugyanakkor ez változhat, ha majd a vírus bejut a veszélyeztetett közösségekbe.