Túszokat engedett el a Hamász: tizenkét thai és tizenhárom izraeli állampolgár szabadult ki

Túszokat engedett el a Hamász: tizenkét thai és tizenhárom izraeli állampolgár szabadult ki

A Gázai övezet északi részébe visszatérni próbáló palesztinokat izraeli harckocsi tartóztatja fel a Szalah al-Din úton, az övezet középső részén 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. (Fotó: MTI/AP/Hatem Musza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Több Izraelben foglyul ejtett túszt is szabadon engedett a Hamász – derült ki a BBC beszámolójából. Mint írták, tizenkét thai állampolgárságú fogoly már kiszabadult, erről Thaiföld miniszterelnöke beszélt. Mint mondta, nagykövetségük munkatársai már úton vannak, hogy felvegyék a túszokat, de azt nem részletezte, hol vannak.

A BBC emlékeztetett: a thai nemzetiségű túszok elengedése nem része az Izrael és Hamász megállapodásának, amely Katar közvetítésével jött létre. Később Egyiptom állami információs szolgálata adott ki közleményt jelezve, az ő közvetítésükkel jött létre a thai foglyok elengedése.

A Times of Israel magyar idő szerint fél 4 körül arról számolt be: megtörtént az említett 13 izraeli túsz – nők és gyerekek – elengedése is, a Hamász átadta őket a Nemzetközi Vöröskeresztnek, akik mentőautókkal szállítják el őket Gázából a rafahi határátkelőn át Egyiptomba, onnan pedig az izraeli hadsereg Izraelbe viszi őket. Az érintett túszok szabadon engedését az Izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hivatala is. A túszok később rendben Egyiptomba érkeztek, ahol átadták őket az izraeli biztonságért felelős Sin Bét embereinek.

A Hamász és Izrael arról állapodtak meg: a terrorszervezet a 240, Izraelből elrabolt túsz közül mintegy 50-et enged el a következő négy napban, ennek része a 13 túsz mostani elengedése. Cserébe Izrael összesen 150 palesztin foglyot fog elengedni, akiket biztonsági vétségek miatt tartóztattak le. Mindegyikük nő vagy 19 év alatti, közülük 39-en szabadulhatnak pénteken. A korábbi hírek szerint a szabadulókat eddigi börtöneikből az Ofer börtönkomplexumba szállítják, s onnan fogják az izraeli túszokkal egy időben átadni őket a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek, akiktől Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben élő családjaikhoz kerülnek.

A Fehér Ház folyamatosan nyomon követi az izraeli fogolycsere fejleményeit  közölték illetékesek pénteken. A CNN hírtelevízió beszámolója szerint a pénteken első körben szabadon engedett 13 túsz között nincs amerikai állampolgár. Az amerikai illetékesek hangsúlyozták: az első foglyok elengedésének sikere meghatározza, hogy a következő napokban sikerül-e rendben lebonyolítani az Izrael és a Hamász között katari, egyiptomi és részben amerikai közvetítéssel kialkudott túszcserét. Joe Biden elnök csütörtökön a fogolycseréhez fűződő várakozásairól újságírók előtt annyit mondott, hogy reméli, az első körben elengedettek között lesz az a 3 éves amerikai állampolgárságú gyermek, akinek szüleit a Hamász rajtaütése során megölték.

 

Címkék: Thaiföld, Gáza, Hamász