Migránsverő videó borzolja a kedélyeket Horvátországban

Migránsverő videó borzolja a kedélyeket Horvátországban

Forrás: Lighthouse Reports/Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó felvételek kerültek nyilvánosságra csütörtökön, melyeken az látható, hogy horvát rendőrök a horvát-boszniai határon, a Korana folyóba hajtják egyenként a migránsokat, akikre még utoljára bottal is lesújtanak. A videók miatt – melyeken a migránsok sérülései is láthatók – aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság, hangsúlyozva hogy mindez törvényellenes és ki kell vizsgálni az ilyen eseteket.

A Lighthouse Report holland újságíró szervezet által közzétett felvételeken ugyanis jól látható, hogy a migránsokat ütlegelő férfiak olyan botokat használnak, amelyek a horvát intervenciós rendőrségnél vannak rendszeresítve, de a rendőrök egyenruhájukon is jól látszik, hogy ehhez az egységhez tartoznak.

https://twitter.com/i/status/1445811874453467137

A videó miatt a horvát belügyminiszternek, Davor Bozinovicnak azonnal magyarázkodnia kellett Luxemburgban, ahol beismerte, hogy a közzétett videókon csakugyan horvát rendőrök láthatók, azonban hozzátette, hogy véleménye szerint itt egyedi esetről van csupán szó. A horvát belügyér egyúttal vizsgálatot is ígért a migránsok bántalmazása ügyében, ami gyorsan eredményre is vezetett. Mint kiderült, a három erőszakos férfi a károlyvárosi rendőrséghez tartozik, akik ellen most eljárást indítottak a fegyelmi rend megsértése miatt.

Hogy mindez mennyire nyugtatja meg az Európai Bizottságot, az persze kérdéses, hiszen a horvát rendőrséggel szemben már korábban is nagyon komoly aggályok merültek fel a migránsok kezelésével kapcsolatban. Két évvel ezelőtt például a Border Violence Monitoring Network nevű civil szervezet közzétett egy jelentést, melyből kiderült, hogy a Horvátország és Szerbia közötti bajakovói határátkelőnél külön helyiséget alakítottak ki, ahol a migránsokat kínozzák.

 

Horvátországot azóta is számos kritika érte nemzetközi szinten, azonban a helyzet nem sokat változott, amit a balkáni útvonalon érkező migránsok is rendre megerősítettek. A mostani eset miatt azonban – a három rendőrt fel is függesztették az állásukból – sokan abban bíznak, hogy csökkenni fog az erőszak a kitoloncolások során.