„Mondd meg neki, hogy a szemétbe dobtam” – Putyin állítólag ezt üzente Zelenszkijnek

„Mondd meg neki, hogy a szemétbe dobtam” – Putyin állítólag ezt üzente Zelenszkijnek

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület a Kremlben 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mondd meg neki, hogy a szemétbe dobtam – a brit The Times napilap szerint állítólag ezt üzente Vlagyimir Putyin az ukrán elnöknek Roman Abramovicson keresztül. Abramovics ugyanis – mint közölte – átadta az orosz elnöknek azt az írásos feljegyzést, amelyben Volodimir Zelenszkij felvázolta, hogy Ukrajna milyen feltételekkel kíván véget vetni a háborúnak. Putyin erre reagált a fentebb jelzett módon.

E beszámoló nem túl jó előjel a kedden Isztambulban kezdődő orosz-ukrán személyes tárgyalások negyedik fordulója előtt.

De az sem, amiről Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője beszélt a CNN-nek. Ibrahim Kalin szerint ugyanis az oroszok Krímmel és a Donbasz régiójával kapcsolatos követelései – azaz, hogy előbbit ismerjék el Oroszország részeként, míg utóbbit függetlenként – eltúlzottak és nem realisztikusak. – Ezek kritikus pontok az ukránok számára a Krím-félszigeten és a Donbaszban, ahonnan nem lenne visszaút, és jogosan kritikusak, mert közvetlenül Ukrajna területi integritására és szuverenitására vonatkoznak. Mi nem ismertük el a Krím annektálását, mint ahogy a világ többi része, még Kína sem. (...) Nekik [az oroszoknak] tényleg más ötletekkel kellene előállniuk – közölte a szóvivő. Kalin szerint Zelenszkij készen áll a találkozásra, Putyin elnök mondott eddig nemet. – Hisszük azonban, hogy csak e találkozással érhet véget ez a háború – vélte Erdogan elnök szóvivője.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már korábban jelezte, Ukrajna területi integritása szent. Volodimir Zelenszkij egy orosz újságírók által készített, múlt vasárnap Moszkva által letiltott interjúban arról beszélt, „lehetetlen” lenne teljesen kiszorítani Oroszországot Ukrajna területéről, ugyanakkor megjegyezte, Kijev felkészült a semlegességi státusz megvitatására a békemegállapodás részeként.

Kuleba hétfőn arról is beszélt: Kijev legambiciózusabb célja a kedden kezdődő törökországi tárgyalásokon, hogy megállapodjanak a tűzszünetről, minimumként pedig a humanitárius kérdésekről.

A háború híreiről szóló percről percre tudósításunkat itt tudják követni!