Zelenszkij: „Lehetetlen” lenne teljesen kiszorítani Oroszországot Ukrajna területéről

Zelenszkij: „Lehetetlen” lenne teljesen kiszorítani Oroszországot Ukrajna területéről

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna felkészült a semlegességi státusz megvitatására a békemegállapodás részeként – közölte orosz újságíróknak adott interjújában Volodimir Zelenszkij. Ez volt az az ominózus – korábban általunk is idézett – beszélgetés, amelyet a Kremltől független tényfeltáró portál, a Meduza újságírói a Kommerszant napilappal és a korábban az új, orosz hadsereget dehonesztáló törvényre hivatkozva még március elsején betiltott Dozsgy online televízió munkatársaival készítettek, és amelyet az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor letiltott. A beszélgetést idéző Reuters szerint ez egy kulcsfontosságú fejlemény.

– Ukrajna készen áll megvitatni a semleges státusz elfogadását az Oroszországgal kötött békemegállapodás részeként, de azt harmadik feleknek kell garantálniuk, és népszavazásra kellene bocsátaniuk – mondta Zelenszkij elnök az elvileg vasárnap sugárzott interjúban. Az ukrán államfő az orosz újságírókkal folytatott online videókapcsolaton keresztül nyilatkozva elmondta, hogy az orosz invázió Ukrajnában orosz ajkú városokat pusztított el, és azt is megjegyezte, hogy a károk komolyabbak, mint a csecsenföldi orosz háborúk okozta pusztítás volt.

„Lehetetlen” lenne teljesen kiszorítani Oroszországot országa területéről – erről is beszélt ukrán elnök az orosz újságíróknak adott, majd betiltott interjújában. Zelenszkij úgy véli, hogy az erre irányuló kísérlet „harmadik világháborúhoz vezetne”.

Az ukrán elnök a beszélgetés során azt is kijelentette, hogy „kompromisszumot” akart kötni Moszkvával a 2014 óta részben oroszok által támogatott szeparatista csoportok ellenőrizte Donbasz térségével kapcsolatban. Leszögezte az interjúban, azt akarja, hogy az orosz csapatok az ország azon részeiből vonuljanak ki, amelyeket a február 24-én indított invázió óta elfoglaltak, mondván, hogy megállapodás „csak akkor lehetséges”, ha ezt az orosz fél meglépi.

Az interjúban Zelenszkij Mariupol ostromát humanitárius katasztrófának nevezte, a CNN szerint hozzátéve, hogy onnan az oroszok 2 ezer gyereket vittek el Oroszországba. Az amerikai hírtelevízió ezzel kapcsolatban megjegyzi, nem tudják igazolni az ukrán elnök állítását. Mint írják, a Moszkva támogatta szeparatisták szerint vasárnap összesen mintegy 1700 embert evakuáltak Oroszország irányába Mariupolból és más ukrán városokból. 

Felkerült a YouTube-ra is a videóinterjú teljes egészében, alább angol felirattal megnézhető:

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatják!