Navalnij doktora szerint a bloggerből lett politikus bármelyik percben meghalhat

Navalnij doktora szerint a bloggerből lett politikus bármelyik percben meghalhat

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A páciensem bármelyik pillanatban meghalhat – írta Facebook-bejegyzésében Alekszej Navalnij orvosa, Jaroszláv Asikminm, akit az amerikai közrádió, az NPR is idézett. A bloggerből lett orosz politikus szóvivője, Kira Jarmis szerint most valami hasonló történik Navalnijjal, mint a tavaly augusztusi megmérgezésekor, csak ezúttal „lassabban, és sokkal nehezebb hozzáférni Alekszejhez”.

A Németországból hazatért orosz ellenzéki politikust még 2021. március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe. Navalnij lassan három hete tart éhségsztrájkot az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett börtönben. A politikus elmondása szerint azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. – Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is átterjedt, emellett pedig köhögött, és láza is volt – írta témába vágó cikkében a Telex.

A Navalnij jelenlegi egészségi állapotáról szóló eredmények alapján Asikmin még szombaton arról számolt be, hogy a férfi szervezetében annyira magas a kálium szintje, hogy az szívmegállást okozhat, emellett a kreatinin szintje is megemelkedett, ami vesekárosodásra utal. A politikus csapatát hétvégén nem engedik be Navalnijhoz, és most félnek, hogy védencük hétfőre meghal.

Miközben a nyugati sajtó szinte egyöntetűen átvette a Navalnij állapotával kapcsolatos hírt, addig a Kreml-közeli orosz sajtó, illetve az angol nyelvű fiókjaik a Navalnijjal kapcsolatos diplomácia adok-kapokról cikkeznek. Az RT például arról számolt be, hogy nyolc magas rangú amerikai tisztségviselőt tiltott ki Oroszországból – így az FBI vezetőjét, Christopher Wray, a belbiztonsági minisztert, Alejandro Nicholas Mayorkast, Merrick Garland igazságügyi miniszter, Susan Rice belpolitikai taácsadót és a hírszerzés fejét, Avril Hainest. A kitiltottak között van Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, a tapasztalatait könyvben kitálaló John Bolto, és James Woolsey volt CIA-igazgató is.

A Sputnik News közben ezzel összefüggésben arról írt, hogy a Navalnijjal szembeni ellenséges nyugati álláspontok miatt Moszkva otthagyhatja az Európa Tanács parlamenti közgyűlését. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség pedig egy anyagából arról számolt be, hogy moszkvai illetékesek szerint Németország Navalnijjal kapcsolatos „követelései” destabilizálják az oroszországi belviszonyokat.