Navalnij doktora szerint a bloggerből lett politikus bármelyik percben meghalhat

Navalnij doktora szerint a bloggerből lett politikus bármelyik percben meghalhat

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A páciensem bármelyik pillanatban meghalhat – írta Facebook-bejegyzésében Alekszej Navalnij orvosa, Jaroszláv Asikminm, akit az amerikai közrádió, az NPR is idézett. A bloggerből lett orosz politikus szóvivője, Kira Jarmis szerint most valami hasonló történik Navalnijjal, mint a tavaly augusztusi megmérgezésekor, csak ezúttal „lassabban, és sokkal nehezebb hozzáférni Alekszejhez”.

A Németországból hazatért orosz ellenzéki politikust még 2021. március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe. Navalnij lassan három hete tart éhségsztrájkot az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett börtönben. A politikus elmondása szerint azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. – Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is átterjedt, emellett pedig köhögött, és láza is volt – írta témába vágó cikkében a Telex.

A Navalnij jelenlegi egészségi állapotáról szóló eredmények alapján Asikmin még szombaton arról számolt be, hogy a férfi szervezetében annyira magas a kálium szintje, hogy az szívmegállást okozhat, emellett a kreatinin szintje is megemelkedett, ami vesekárosodásra utal. A politikus csapatát hétvégén nem engedik be Navalnijhoz, és most félnek, hogy védencük hétfőre meghal.

Miközben a nyugati sajtó szinte egyöntetűen átvette a Navalnij állapotával kapcsolatos hírt, addig a Kreml-közeli orosz sajtó, illetve az angol nyelvű fiókjaik a Navalnijjal kapcsolatos diplomácia adok-kapokról cikkeznek. Az RT például arról számolt be, hogy nyolc magas rangú amerikai tisztségviselőt tiltott ki Oroszországból – így az FBI vezetőjét, Christopher Wray, a belbiztonsági minisztert, Alejandro Nicholas Mayorkast, Merrick Garland igazságügyi miniszter, Susan Rice belpolitikai taácsadót és a hírszerzés fejét, Avril Hainest. A kitiltottak között van Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, a tapasztalatait könyvben kitálaló John Bolto, és James Woolsey volt CIA-igazgató is.

A Sputnik News közben ezzel összefüggésben arról írt, hogy a Navalnijjal szembeni ellenséges nyugati álláspontok miatt Moszkva otthagyhatja az Európa Tanács parlamenti közgyűlését. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség pedig egy anyagából arról számolt be, hogy moszkvai illetékesek szerint Németország Navalnijjal kapcsolatos „követelései” destabilizálják az oroszországi belviszonyokat.

Szent reformátor volt

Szent reformátor volt

Sopronkőhidán 75 évvel ezelőtt végezték ki Kiss Szaléz ferences szerzetest. A koholt vádak szerint szovjetellenes terrorcsapatot irányított Gyöngyösön, és összeesküdött Habsburg Ottó trónra juttatásáért.

Karácsonyi akció!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Áchtung Baby