Nem hagyhatja el Pakisztánt a halálbüntetés alól felmentett keresztény nő

Nem hagyhatja el Pakisztánt a halálbüntetés alól felmentett keresztény nő

Aszija Bibi és Ferenc pápa Rómában (Fotó: HazteOir.org/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyelőre nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlás miatt halálra ítélt és a minap felmentett Aszija Bibi egy friss megállapodás értelmében, amely elvileg véget vetne az emiatt kitört zavargásoknak.

A pakisztáni kormány engedett a muszlim keményvonalasoknak, és egy megállapodás értelmében – noha elvileg több ország is politikai menedékjogot adna neki – nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlás vádja alól a hét közepén felmentett fiatal nő, Aszija Bibi – jelentette szombaton a BBC.

Az eset még 2009-ben történt amikor Bibi egy csapat nővel gyümölcsöt szedett. A vita azután robbant ki, hogy Asia hozzáért egy vödörhöz, a csoportban lévő muszlim nők pedig állításuk szerint ezután már nem használhatták a „tisztátalanná” vált eszközt. A vád szerint Bibi erre reagálva tett sértő megjegyzéseket a prófétára. A nőt később az otthonában megverték, miközben a támadók istenkáromlással vádolták, majd nem sokkal ezután letartóztatták, 2010-ben pedig kötél általi halálbüntetést szabtak ki rá.

A muszlim többségű Pakisztánban szigorú blaszfémiát tiltó törvények vannak érvényben, amelyek szerint életfogytiglani börtönnel büntetendő a Korán meggyalázása, aki pedig Mohamedre tesz sértő megjegyzést, akár halálra is ítélhetik. A törvényeket támogató szélsőségesek az erőszakos cselekményektől sem riadnak vissza. 2011-ben meggyilkolták Szalman Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, miután a népszerű politikus felszólalt Aszija Bibi mellett.

Erőszakhullámtól tartanak a pakisztáni keresztény nő felmentése után - Magyar Hang

Visszavonta a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság az istenkáromlással vádolt Aszija Bibi halálos ítéletét. A keresztény nőt 2010 óta tartották fogságban miután egy vita során sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára.

A Legfelsőbb Bíróság a szerdai felmentést azzal indokolta, hogy a Bibi elleni vád gyenge lábakon áll, és a nő beismerő vallomását egy olyan tömeg előtt kellett megtennie, amely közben azzal fenyegette, hogy megöli. Ezt erősítik azok a vélemények, amelyek szerint az istenkáromlást tiltó törvényeket sokszor személyes konfliktusok során alkalmazzák.

A lehető legjobb megoldás?

A felmentés óta utcai zavargások zajlottak országszerte, amelyet elsősorban az istenkáromló törvény bármiféle megváltoztatása ellen harcot hirdető iszlamista Tehrík-i-Lábáík (Itt Vagyok Mozgalom) nevű párt hirdetett meg. Velük kötött most megállapodást a kormány. A brit közszolgálati adó által is ismertetett egyezség értelmében az iszlamista törvénykezés, a saría pakisztáni bevezetését is követelő párt és szimpatizánsai felhagynak a demonstrációkkal, cserébe Bibi nem hagyhatja el az országot, és a kormányzat nem állja útját semmilyen jövőbeli jogi eljárásnak, amelyet a nővel szemben indítanak felülvizsgálandó a szerdai felmentését.

A kormányzat abba is belement, hogy szabadon engednek minden olyan személyt, akit a zavargásokkal összefüggésben letartóztattak.

– Jelen helyzetben tennünk kell valamit a radikalizmus ellen, lépéseket kell tennünk az erőszakos tüntetőkkel szemben, és csinálnunk kell valamit, hogy tartós megoldást találjunk a helyzetre. Ez most nem ellenszer, inkább tűzoltás, amit csinálunk. A kormány pedig elkötelezett amellett, hogy valódi ellenszert találjon a feszültségre – e szavakkal védte a 2015-ös alapítású politikai alakulattal megkötött egyezséget a pakisztáni tájékoztatási miniszter.

Bibit elvileg ezen a héten engedték volna szabadon. Most Fávád Csaudri arról beszélt, erről a kérdésről egy bíróság fog majd dönteni, a miniszter ugyanakkor azt is aláhúzta, a pakisztáni kormány minden szükséges óvintézkedést megtesz a nő személyes biztonsága érdekében.

Hogy mindezek fényében mindezt miképp lehet garantálni, nehéz megmondani. A nő ügyvédje, Szájful Mulok korábban hangsúlyozta, Bibinek saját biztonsága érdekében mindenképp el kellene hagynia Pakisztánt.