Nem költenek többé a közrádióra

Nem költenek többé a közrádióra

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy vasárnap tartott népszavazáson Liechtenstein választópolgárainak több mint fele a közszolgálati rádió, a Radio Liechtenstein állami támogatásának megszüntetése mellett voksolt. 

Az Euronews beszámolója szerint a következő négy évben összesen 4,2 millió euró (kb. 1,7 milliárd forint) támogatást kapott volna a rádió, amelynek naponta átlagosan 11 ezer 400 hallgatója van a legfrissebb, 2021-es adatok alapján. Ez hatalmas elérésnek számít, hiszen a Svájccal és Ausztriával határos Liechtensteinben 39 ezren laknak.

A támogatás csökkentésére irányuló kezdeményezés a Demokraten pro-Liechtenstein nevű kis ellenzéki párt ötlete volt, ugyanis szerintük igazságtalanul nagy előnyben részesíti a kormány a közszolgálati adót a magánversenytársakkal szemben, hiszen a közrádió a támogatások 70 százalékát zsebelheti be. A párt azt szeretné, ha privatizálnák a rádiót, mert így szerintük kiegyensúlyozottabb médiakörnyezet alakulna ki az országban. A szavazás előtt a kormány is elmondta a véleményét: szerintük nehéz sikeresen megvalósítani a privatizációt, ugyanis a Liechtensteinben működő magánrádióadók számára szűkösek a hirdetésekből származó bevételi lehetőségek.